U Srbiji sve kraća imena za decu: Dečacima češće daju imena svetaca, krsnih slava i srednjevekovnih vladara, a devojčice nazivaju po likovima iz popularnih serija

0
893

Ove godine sve kraća imena upisana su u knjigu rođenih.
Devojčice se sve češće zovu Lea, Lara i Selena, dok su češće ponovljena imena za dečake Jan, Vid i Leo.

Matičari su u Nišu pribeležili i neobična imena poput Kasja, Salvator i Trojan, u Novom Pazaru rođena je Barbika, a u Novom Sadu Aksentije i Maraklena.

Zastitnik-dece-i-prorocica-Sveti-Simeon-i-Ana

Od Subotice do Novog Pazara mogu se naći najneobičnija imena za dečake i devojčice, a Trojan, Lav, Sultan, Maksimilijan, Leon, Alimpije; Nea, Barbika, Zoja, Rosa, Esmmeralda, Zara i Vanda, samo su neka od njih, piše Politika.
Primetno je i da Srbi, prilikom biranja imena za svoje dečake, sve više posežu za hrišćanskom i srednjevekovnom tradicijom, te deci daju imena hrišćanskih svetaca,krsnih slava i srednjevekovnih vladara.

Pročitajte i  Cvet koji štiti dom od zlih sila i privlači sreću i blagostanje: Ovako se pravilno gaji božur!

Zona Zamfirova

Sa druge strane, ćerkama daju kraća, internacionalna imena, pa se tako naše devojčice sve više nazivaju po likovima iz turskih serija, španskih i latinoameričkih, ali i Šotrinih serija.

– U 2017. godini u matične knjige rođenih upisali smo Zoju, Kasju, Rosu, Čarnu, Varvaru, Justinu, Krunu i Biseru, odnosno Trojana, Salvatora, Balšu, Joakima, Nea, Trivuna, Olega i Tadiju. Mladi roditelji kažu da deci često daju imena po voljenim bakama i dekama, a ukoliko se dete rodi na veliki praznik ili slavu obično ponese ime sveca zaštitnika, pa su zato relativno često imena Jovan, Nikola, Ivan, Vid, Đurđa, Andrej, Luka ili Marko – objašnjava Vanja Miljković, matičarka iz grada na Nišavi za Politiku.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime