SVE ŠTO NISTE ZNALI O MEDU: 15 činjenica zbog kojih neće proći nijedan dan a da niste uzeli bar kašičicu meda!

Sve što niste znali o medu, a trebalo bi ŠTO PRE da saznate!

Još od postanka čovek je koristio med kao hranu, a pored toga što predstavlja jedno od najstarijih pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani, poznata su i njegova lekovita svojstva, još od davnina. U staroj Grčkoj Hipokrat je mešao med sa mnogim lekovima.

Sve što niste znali o medu

Da nisu bez razloga prve civilizacije imale ogromno poštovanje prema pčelama i njihovim produktima, uveriće vas i naredni tekst u kom ćete otkriti koji med je najzdraviji, najkvalitetniji, kako treba čuvati med i dr.

1. MED JE BRZ DAVALAC ENERGIJE

Med je mešavina šećera, vode i sastojaka poput fruktoze, dekstroze, saharoze, maltoze, viših šećera, pepela i azota. Šećeri iz meda gotovo bez varenja neposredno dospevaju u krv, i tako med vrlo brzo vraća telu izgubljenu energiju.

Sve što niste znali o medu

2. MED JE NAJKORISNIJA HRANA KOJA POSTOJI

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod , natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje, i produži svoj radni i stvaralački vek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou.

3. MED JE JEDINA NAMIRNICA KOJA NEMA ROK TRAJANJA

U Tutankhamonovoj grobnici pronađen je jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i čuvan na tamnom mestu ima neograničen rok trajanja. Bitno je da bude zaštićen od vlage, i to najbolje u staklenoj ambalaži. Najbolje se čuva na temperaturi od 5 do 10 stepeni u provetrenim prostorijama, a smrzava se na – 17 stepeni i tada se njegov volumen smanjuje za 10 odsto.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Sve što niste znali o medu

4. KRISTALIZACIJA MEDA JE ZAPRAVO DOBAR ZNAK

Ljudi često izbegavaju da kupe kristalizovan med, misleći da je pokvaren i neprirodan što je pogrešno. Upravo kristalizacija potvrđuje da je reč o potpuno prirodnom medu. Do nje dolazi jer glukoza u medu pri određenoj temperaturi ne može opstati u tečnom stanju pa se stvaraju kristali, a med tako dobija kremast izgled.


5. KADA MED GUBI SVOJA LEKOVITA SVOJSTVA?

Na temperaturama od 40 °C i naviše med gubi lekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim čajevima. Takođe, nemojte koristiti metalnu kašičicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, što je štetno po zdravlje i uništava vitamine u proizvodu. Zato uzmite drvenu, porculansku ili plastičnu kašičicu.

6. KAKO SE MED NAJPRAVILNIJE KONZUMIRA I KAD JE NAJEFIKASNIJI?

Najviše lekovitih svojstava meda u organizam ćete uneti ako ga rastopite u toploj vodi i popijete, ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije njegovih lekovitih supstanci. Za one koji žele da izgube kilograme najbolje je da uveče pre spavanja pojedu kašičicu meda sa malo mlake vode.

Sve što niste znali o medu

7. PČELE SU NEVEROVATNE VREDNICE

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetova, a prelaze u proseku oko 450.000 kilometara. Od jednog skupljanja nektara pčela u košnicu donosi teret ravan polovini njene težine od deset grama. Smatra se da oko 50.000 pčela u jednom letu može u košnicu doneti oko kilogram nektara. Takođe, one imaju savršenu memoriju za vreme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

8. KOJI MED JE NAJBOLJI, NAJKORISNIJI I NAJZDRAVIJI

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Kada kupujete med potrebno je da prvo obratite pažnju na njegove lekovite osobine, jer nije svaki med isti s obzirom na to da njegov kvalitet i lekovitost zavisi od biljaka od kojih je napravljen. Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, vrtoglavice, umiruje nervni sistem, leči plućne bolesti, opstipaciju i reguliše probavu, smanjuje stres, pomaže kod infekcije, jača imunitet…

Sve što niste znali o medu

9. ONAJ KO PATI OD BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA NIKAKO NE SME DA KORISTI OVAJ MED!

Lipov med je dobar kod prehlade, upale probavnih organa, organa za disanje i nekih bubrežnih oboljenja. Pospešuje metabolizam pa samim tim ima značaja kod izbacivanja štetnih materija iz organizma. Med od lipe smiruje grčeve i primenjuje se protiv bubrežnih bolesti, protiv prehlade i pomaže pri iskašljavanju. Ne sme se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova; tim osobama najbolje je davati livadski med. On brzo vraća energiju i ubrzava oporavak organizma. Kao i med od lavande, koji je odličan i za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

10. AKO KORISTITE KOZMETIKU PRAVLJENU OD OVE VRSTE MEDA, ZNAJTE DA JE NAJKVALITETNIJA!

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Med od uljane repice jedan je od najcenjenijih u svetu. Veoma je bogat polenom i mineralima, a kristališe veoma brzo i to finim sitnim kristalima, te se zbog te osobine koristi u kozmetologiji.

11. NAJEFIKASNIJI JE LEK ZA ISKAŠLJAVANJE

Kaduljin med koristi se protiv prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim za lečenje respiratornih organa, odličan je za jačanje imuniteta.

Sve što niste znali o medu

12. EFIKASAN I KOD REUME

Vreskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipurka.

13. DOBAR JE KAO PROTIVOTROV

Šećeri iz meda su svestrana protivotrovna sredstva koja potpomažu izlučivanju otrova iz organizma, regulisanju funkcija nervnog sistema, širenju krvnih sudova i pojačavaju izlučivanje mokraće.

14. Pčele su smatrane stanovnicima raja. Njihov nektar bio je hrana bogova. Ubiti pčelu smatralo se za jedan od najvećih ljudskih grehova. Cenio se poput bogatstva, te je bio i sredstvo plaćanja.

15. Pri kupovini obratite pažnju da nije fermentisan i hemijski napravljen dodavanjem veštačkih zaslađivača, konzervanasa i ostale hemije. Med je otporan na bakterije i uništava ih u velikom broju, pa mu nisu potrebne dodatne hemikalije i konzervansi da bi se očuvao.

PROČITAJTE JOŠ: PČELARSTVO ZA POČETNIKE: Kako pripremiti i očuvati pčele do toplijih prolećnih dana?

KAKO PREPOZNATI PRAVI MED: 10 trikova pomoću kojih vas prodavci meda nikad neće prevariti!

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...