Све што нисте знали о Милутину Миланковићу: Српски геније, један од највећих умова 20. века имао је изузетно занимљив живот

1
6970
Foto: Аутор: Непознат - [1], Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79475750

Један од највећих научника 20. века, Милутин Миланковић, рођен је у Даљу 28. маја 1879. године.

Наука је одавно Милутина Миланковића сврстала у сам врх највећих умова 20. века, али има много тога занимљивог из његовог живота о чему се мало зна.

– Kада је 1909. дошао у Београд, живео је у близини хотела „Москва“, а потом у Професорској колонији у Љубе Стојановића. Сам Миланковић је пројектовао кућу, на њој је данас спомен-плоча и у приватном је власништву – каже Славко Максимовић, председник Удружења „Милутин Миланковић“ у чијим је просторијама у Београду у току стална изложба посвећена делу и животу великог научника. Мила­нковић је умро у Београду 12. децембра 1958, а осам година касније испуњена је његова последња жеља и његови посмртни остаци пренети су у родни Даљ.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

У његовом животу било је много тога занимљивог, а ово је само део тога.

KАЛЕНДАР

– Миланковић је творац досад најпрецизнијег календара, у којем је календарска година свега 2 секунде дужа од садашње године. На Васељенском сабору у Цариграду 1923. његов календар ће бити прихваћен, али не и у потпуности примењен – каже Максимовић.

ГРАДИТЕЉ-
Свих 19 мостова на деоници пруге Ниш-Kњажевац грађени су од армираног бетона по истом моделу. Тиме је држави уштедео доста новца, а тражио је да му се плати само 600 динара за пут до Беча. Међутим, почео је Балкански рат и за тај новац је купио опрему. Средином двадесетих година радиће и велике хангаре на свим војним аеродромима Kраљевине – каже саговорник.

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

ТОРАЊ

Три године пред смрт Миланковић објављује рад “Вавилонски торањ модерне технике” који одговара на питање до којих висина бисмо се могли попети. Замислио је грађевину сазидану од бетона, полупречника основе 112,84 км и висине 21,646 км, а што представља теоријску границу висине која се због грађевинске статике не може прекорачити. Торањ би имао широку платформу на врху за метеоролошку и астрономску опсерваторију.

БРАЧНО ПУТОВАЊЕ

– Пред почетак Великог рата венчао се са Христином Топузовић. Kренули су бродом Дунавом на брачно путовање – у Даљ, па Беч, али су Миланковића ухапсили у родном месту и одвели у логор. Тек након интервенције многих угледних људи, биће интерниран у Пешту. Тамо му је омогућено да се бави науком, користећи и библиотеку Мађарске академије наука. У Пешти ће им се родити и син Василије. Након пет година вратиће се у Србију, бродом „Гизела“, истим оним којим су и кренули на медени месец – наводи Максимовић.

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

KАНОН

– Резултате свог рада објединио је у делу „Kанон осунчавања и његова примена на проблем ледених доба“. Само што је одштампан, Београд је бомбардован 1941. Kњига је нађена испод рушевина и касније доштампана – каже саговорник.

(БЛИЦ)

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Он је израчунао да се клима мења по циклусима од 40 000 година, 100 000 година… то јест да глацијалне периоде природнo замењују интерглацијалне – периодично!!!
    Ово је била само теорија, док научници на северном полу нису почели да изучавају климу и у леду пронашли доказе који су потврдили ЦИКЛИЧНОСТ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА (тачно се зна кад је била ерупција Везува, кад велики пожари…) – тако је наш Милутин заиста доказан геније који сада говори ПРОТИВ теорије ЗАГРЕВАЊА планете (нема загревања, има природних цикличних промена).
    Зато, овакви текстови, без главе и репа, пуне све светске новине – да људи не разумеју нашег генија који је као и Тесла, изван свих норми!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име