Све што треба да знате о хризантемама: Од сађења до неге – ево како се правилно негује овај цвет током јесена и зиме

0
462
Фото: Јутјуб/принтскрин

Хризантема, као биљка која долази из Kине и најраспрострањенија је у Азији, где важи за цвет који има моћи да привуче срећне околности, или бар тако верују древне културе Далеког Истока.

Из Азије такође потиче мисао о блиској повезаности хризантема са Сунцем јер цвет важи за носиоца Јанг енергије. Популарна је мисао у многим Азијским земљама да је хризантема пре свега цвет среће и у њену част се у Јапану сваке јесени одржава Фестивал Среће.

Иако би вам сваки човек на кога налетите у Азији рекао да хризантема заиста јесте симбол нечег позитивног, на другој страни света она ипак важи за цвет смрти и због тога је често у многим европским земљама резервисана за сахране.

Аустралијанци би без премишљања хризантему поклонили члану ближе породице као знак пожтовања и љубави, а у Америци овај цвет је познати симбол радости.

Садња хризантема

Са овим цветом разне комбинације боја у врту су могуће, баш због широког спектра боја које хризантема пружа. Погодне на разним подлогама, захтевале би само изузетну изложеност сунчевој светлости и заштиту од ветра (на коју многи заборвљају при садњи).

Kада се саде хризантеме

Хризантема, како на нашим, тако и на иностраним просторима важи за један од најлепших јесењих цветова, због чега многи тврде да је најбоље хризантеме садити у мају како би на јесен биле у пуном цвату. Због своје разнобојности и разноликости, дизајнери ентеријера препоручују мешање различитих боја хризантема у једној саксији ради ефекта шареноликости дома.

Pročitajte i  БОГ СЕ ЈАВИ, ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ: Данас празнујемо Богојављење Господње

На основу цвасти хризантеме се деле на седам типова:
Цвет такође може бити и двобојан иако су најчешће боје:

Бела
Жута
Љубичаста
наранџаста
Садња хризантема из семена

Позната је чињеница да хризантеме не морају да се изнова саде из семена сваке године када желимо да их видимо у својој башти. Једино на шта треба обратити пажњу при куповини првог расада хризантема јесте да са стране нема много изданака, јер ако их има то значи да је биљка стара. Веома су погодне за калемљење и могу трајати годинама од само једног расада. Битно је да се при сађењу биљка зарије довољно дубоко у земљу и редовно залива.

Познато је да је једини опаснији непријатељ хризантема управо ветар, зато се саветује да се цвет држи на топлом ограђеном месту и заливати често да не дође до сушења биљке. Занимљиво је да одрасла биљка може да поднесе и снег.

Kако би сте остварили најбољу плодност овог цвета, саветујемо да сваке године на пролеће посадите пелцере процветале биљке у исту саксију у којој је она сама била до тада, а с временом како се цветови множе, повећавате саксију.

Нега хризантема

Хризантема уопште није посебно захтеван цвет иако Вам се на први поглед може учинити да јесте, због изузетне раскоши којом доприноси Вашој башти. Додуше, ако са биљком постоји проблем, она ће вам га убрзо саопштити и сама:

Pročitajte i  Село у Србији јединствено у целом свету: Прича о најнеобичнијем месту од камена на Старој планини, које је одолело вековима

Недовољна влажност ваздуха/ прекомерно квашење листова. Приметићете ову појаву уколико се на листовима појаве смеђе израслине.

Заливање хризантема

Са простим цветовима
Са дуплим цветовима
Са тршавим цветовима
Са испреплетаним цветовима
Са помпон цветовима
Цветићима с латицама повијеним навише
С латицама повијеним наниже

При цветању, саветује се да се цвет залива сваког дана, док је прехрана у овој фази непотребна. Водом је пожељно напунити целу саксију, док ће вишак свакако изаћи сам кроз отворе на дну саксије. Ради што успешнијег цветања, величину саксије треба одмерити до бар 21цм, с обзиром на то да хризантеме расту и до 20цм у висину. У завршним фазама цветања се такође саветује повремено исушивање земље како би стабло очврснуло.

Хризантеме најбоље расту у баштама, међутим постоје и оне које су прављене за ентеријер и најпогодније би било држати их одмах поред прозора одакле могу да упијају сунчеву светлост током целог дана.

Познато је да цвет може да успе и у октобру и новембру, јер је хризантема пре свега јесења биљка

Након садње хризантемама ће бити потребно 3-6 сунчаних недеља да би формирале своју стаљику у потпуности. Приликом заливања треба пазити да лишће остане суво ради спречавања појаве лисних ваши и црног лишћа. У пролеће пужеви представљају велику опасност за ову биљку јер јој могу обрстити сво лишће, нарочито младим изданцима.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

Док је на Истоку хризантема симбол јесени, једноставности и лакоће живота, у нашим крајевима додуше, сматра се “цвећем за мртве”, традиционално је надгробно цвеће и верује се да доноси мир и спокој души умрлих. У Европи, хризантема се још назива и “јесења ружа”.

Занимљиво је још додати и веровање које потиче са Истока да једна латица хризантеме у чаши вина може да обезбеди дуг и здрав живот.

Из свега наведеног није тешко закључити да су хризантеме симбол дугог и безбрижног живота и један од најмоћнијих и најлепших симбола оптимизма.

Уколико сте у могућности, унесите мало њихове позитивне енергије и у свој врт, јер не само да ће вам довући срећне околности у живот, већ ће и ваш врт учинити да изгледа живописније и разнобојније.

Цвет је оригинално златно-жуте боје док данас на свету постоји хиљаде различитих врста и боја које све имају своје посебно значење:

Бела хризантема – доводи се у везу са истином, јасноћом мисли и исправним одлучивањем, па је као таква погодна за објекат који помаже при медитацији

Црвена хризантема – знак је љубави и наглашених страсти

Љубичаста хризантема – показује отменост и племенитост

Плава хризантема – са собом доноси смиреност и инспирацију

Наранџаста хризантема – знак је топлине и напретка

Жута хризантема – као најтужнији симбол носи знак неузвраћене љубави.

Извор: Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име