У Мионици одржана свечана академија поводом стогодишњице рођења виолинисте Жарка Милановића

0
477

Поводом стогодишњице рођења Жарка Милановића, дипломираног правника и познатог виолинисте и музичког педагога, општина Мионица и Културни центар су у петак у великој сали мионичке установе културе приредили свечану академију.

Жарко Милановић је рођен 1920. године у Мионици, где су му родитељи радили као учитељи. По потреби службе селе се у Скопље, где остају до 1929. године, а потом долазе у Београд. Од седме године похађа музичку сколу “Јован Зорко” на одсеку виолине. Студије је наставио код професора Живорада Грбића, по којем Музичка школа у Ваљеву носи име и који је тада радио у Музичкој школи “Станковић”.

Поред овог сјајног педагога, познаваоца и љубитеља народне музике Милановић је дубоко зашао у тајне свог инструмента.Жарко Милановић је широј јавности остао упамћен као дугогодишњи шеф Народног оркестра Другог програма Радио Београда, шеф Омладинског оркестра РТС-а, шеф оркестра Националног ансамбла „Коло“ и као непоновљив музички педагог.

Извео је из анонимности многе певаче и инструменталисте, а неки од њих се и данас професионално баве народном музиком. Са својим оркестром снимио је велики број грамофонских плоча за ПГП РТС и „Дискос“ и трајних снимака за архиву Радио Београда, а највећи успех донела му је златна плоча са песмом “Кафу ми драга испеци” у извођењу његовог оркестра и доајена наше народне песме Предрага Цунета Гојковића. Са својим оркестром је учествовао у великом броју позоришних представа са сценском музиком у Народном позоришту, један је од оснивача КУД „Иво Лола Рибар, а за свој дугогодишњи и успешан рад Жарко Милановић је добио велики број награда и признања, од којих су најзначајније “Златни микрофон” за дугогодишњи допринос програмима Радио Београда, као и награда Удружења естрадних уметника Србије “Царевац 67”.

Присутнима се на самом почетку свечаности обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

-Жарко Милановић је допринео да Мионица буде позната по нечему што је добро, а увек је добро оно што је српско, традиционално, народно. Хвала нашим гостима што су нас подсетили на познате суграђане који Мионицу чине још већом. Из године у годину растемо и постајемо културни центар и на томе нам већ сада могу позавидети велики градови. Верујем да је ово вече зачетак једне лепе приче и да ћемо у годинама које долазе поред „Мишићевих дана“ и свечаности у част Милана Ракића имати и дане Жарка Милановића – рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Живот и педагошки рад Жарка Милановића су осветлили Јован Вукотић и Алекса Зарев, његови ученици и оснивачи Удружења за неговање стваралаштва Жарка Милановића, док је рад издвојеног одељења Музичке школе „Живорад Грбић“ у Мионици представила директорка ове установе Сузана Радовановић Перић.

Такође, присутни су имали прилику да погледају видео снимке са нумерама у извођењу оркестра Жарка Милановића и разговорима са познатим музичарем и педагогом. У музичком програму наступили су ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ из Мионице и Ваљева. Они су свој музички таленат демонстрирали у наступима гудачког оркестра „Феникс“, етно групе „Мионе“ и соло тачкама виолинисткиња Хане Дикић и Анастасије Радовановић, које су награђене вредним поклонима општине Мионица. Публици се представио и фолклорни ансамбл КУД „Војвода“ из Мионице сплетом игара из Србије.

 

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име