Šta treba da radite sa prošlogodišnjom Čuvarkućom! Postoje razni običaji, a sveštanik objasnio šta je JEDINO ISPRAVNO

0
6525
Foto: Flickr

Svake godine na Veliki četvrtak ili Veliki petak pravoslavne domaćice farbaju jaja za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Prvo jaje farba se uvek u crveno i ono se naziva Čuvarkuća. Čuva se na posebnom mestu u domu, a za njega se vezuju mnoge duhovne moći. Duboko se veruje da čuvarkuća štiti porodicu i dom od zlih sila i negativne energije, a mnoge muči šta uraditi sa prošlogodišnjom kada se ofarba nova.

Pročitajte i  ŽENSKA NARODNA NOŠNJA: Kako su se nekad žene odevale

Iako stara narodna verovanja nalažu da prošlogodišnju čuvarkuću treba zakopati u zamlju pod drvo za koje se želi biti plodno ili je treba pustiti niz reku da sve nevolje otera što dalje od kuće, protoprezviter Milan Ristivojčević dao je pravi odgovor na to šta je jedino ispravno raditi sa prošlogodišnjom Čuvarkućom.

Pročitajte i  Najbolji recept za tradicionalni đuveč: Lagano jelo puno povrća, idealno za vrele letnje dane

On je na sajtu crkvaub.rs ostavio komentar na pitanje šta je jedino ispravno raditi sa Čuvarkućom:

– Vaskršnja jaja takozvane čuvarkuće se čuvaju u domovima na posebnom mestu i predstavljaju veliku svetinju u domu. Kada dođe vreme da se zamene njih treba izmrviti i dati pticama da ih pojedu. Pticama, jer Anđeli predstavljaju nebeske ptice, te ovako na simvoličan način ovu svetinju predajemo u staranje Anđelima. Nikako neke druge životinje ih ne smeju jesti – naveo je proteprezviter.

Pročitajte i  Narodni običaji na Vidovdan: U noći uoči praznika događa se ČUDO, evo šta treba da udradite

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime