Шта треба да радите са прошлогодишњом Чуваркућом! Постоје разни обичаји, а свештаник објаснио шта је ЈЕДИНО ИСПРАВНО

0
6795
Foto: Flickr

Сваке године на Велики четвртак или Велики петак православне домаћице фарбају јаја за најрадоснији хришћански празник Васкрс.

Прво јаје фарба се увек у црвено и оно се назива Чуваркућа. Чува се на посебном месту у дому, а за њега се везују многе духовне моћи. Дубоко се верује да чуваркућа штити породицу и дом од злих сила и негативне енергије, а многе мучи шта урадити са прошлогодишњом када се офарба нова.

Pročitajte i  Још једно чудо Светог Василија: Сведочанство о избављењу ђавоимане девојке на Острогу

Иако стара народна веровања налажу да прошлогодишњу чуваркућу треба закопати у замљу под дрво за које се жели бити плодно или је треба пустити низ реку да све невоље отера што даље од куће, протопрезвитер Милан Ристивојчевић дао је прави одговор на то шта је једино исправно радити са прошлогодишњом Чуваркућом.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Он је на сајту crkvaub.rs оставио коментар на питање шта је једино исправно радити са Чуваркућом:

– Васкршња јаја такозване чуваркуће се чувају у домовима на посебном месту и представљају велику светињу у дому. Када дође време да се замене њих треба измрвити и дати птицама да их поједу. Птицама, јер Анђели представљају небеске птице, те овако на символичан начин ову светињу предајемо у старање Анђелима. Никако неке друге животиње их не смеју јести – навео је протепрезвитер.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име