Svi rade pogrešnu stvar sa prošlogodišnjom Čuvarkućom! Veruje se da je treba zakopati pod drvo, a duhovnik objasnio šta je JEDINO ISPRAVNO

0
4460
Foto: Flickr

Svake godine na Veliki četvrtak ili Veliki petak pravoslavne domaćice farbaju jaja za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Prvo jaje farba se uvek u crveno i ono se naziva Čuvarkuća. Čuva se na posebnom mestu u domu, a za njega se vezuju mnoge duhovne moći. Duboko se veruje da čuvarkuća štiti porodicu i dom od zlih sila i negativne energije, a mnoge muči šta uraditi sa prošlogodišnjom kada se ofarba nova.

Pročitajte i  Jedna smesa za testo u 3 boje: Prelepo dekorisana i ukusna slana torta GOTOVA ZA MANjE OD POLA SATA

Iako stara narodna verovanja nalažu da prošlogodišnju čuvarkuću treba zakopati u zamlju pod drvo za koje se želi biti plodno ili je treba pustiti niz reku da sve nevolje otera što dalje od kuće, protoprezviter Milan Ristivojčević dao je pravi odgovor na to šta je jedino ispravno raditi sa prošlogodišnjom Čuvarkućom.

Pročitajte i  Čuli smo je u seriji Crna svadba: Evo šta znači KATABAZA, reč koja seje strah već danima
Foto: Flickr

On je na sajtu crkvaub.rs ostavio komentar na pitanje šta je jedino ispravno raditi sa Čuvarkućom:

– Vaskršnja jaja takozvane čuvarkuće se čuvaju u domovima na posebnom mestu i predstavljaju veliku svetinju u domu. Kada dođe vreme da se zamene njih treba izmrviti i dati pticama da ih pojedu. Pticama, jer Anđeli predstavljaju nebeske ptice, te ovako na simvoličan način ovu svetinju predajemo u staranje Anđelima. Nikako neke druge životinje ih ne smeju jesti – naveo je proteprezviter.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime