SLAVIMO SVETOG JOAKIMA I ANU: Evo zašto danas morate obavezno da darujete nekog

Majka bogorodice Marije, sveta pravedna Ana, bila je ćerka sveštenika Matana, koji je poticao iz Levijevog roda, a po majci Mariji bila je iz Judinog roda. Imala je dve sestre:Mariju, koja jerodila Salomiju, i Soviju, koja je rodila Jelisavetu, majku Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Njen suprug Joakim, otac bogorodice Marije, bio je Varpafirov sin i potomak cara Davida iz Judinog roda. prema predanju, Joakimu je sam Bog obećao da će se u njegovom potomstvu roditi spasitelj sveta.

sv_ana_joakim_1

Supružnici Joakim i Ana živeli su veoma skromno i pobožno u galilejskom Nazaretu. za sebe su ostavljali samo trećinu prihoda, a ostalo su delili siromasima i žrtvovali hramu. Kako su do poznih godina bili  bezdetni, prekorevali su ih zbog toga susedi i poznanici.

JoakimiAna

Kad su jednom otišli u jerusalimski hram da prinesu žrtve, prvosveštenik Isahar rekao je Joakimu da ne može iz njegovih ruku da primi žrtvu zato što je bezdetan. Ožalošćeni i osramoćeni, Joakim i Ana se vrate kući, skrušeno se i dalje moleći da Bog i njima podarim porod. Kad je već izgubila nadu da će joj molitve biti uslišene, Ani se u snu javi  blagovesnik Gavrilo i rekao joj da ode u jordansku pustinju pored Jerohima i da tamo u pećini provede četrdeset dana u molitvi i postu, kako bi posle toga rodila devojčicu. Pošto je poslušala taj glas, Ana je začela i posle devet meseci rodila čerku Svetu Devu Mariju, majku Isusa Hrista.

Anin suprig sveti pravedni Joakim poživeo je osamdeset godina, a posle njegove smrti Sveta Ana se preselila u Jerusalim, gde je proživela još dve godine i upokojila se u 79. godini života. Dan njenog upokojenja slavi se 7. avgusta kao dan Uspenja (usnuća, smrti)

sveti-joakim-i-ana (1)

Svete Ane. Dan kada je blagovesnik Gavrilo najavio da će Ana roditi ćerku slavi se 22. decembra kao Sveto začeće ili Začeće Svete Ane, a narod taj dan naziva i Janjino začeće. Dan posvećen Bogorodičinim roditeljia slavi se 22. septembra kao Sveti pravedni Joakim i Ana, a narod ih naziva još i Jaćim I janja ili, skraćeno, Aćimana i Ćimijan.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe. Ne reče li sam Gospod: meni učiniste ono što učiniste malim i siromašnim.

sveti-joakim-i-ana
Ako, dakle, dajemo milostinju ma u čije drugo ime, ili u ime svoje, ne možemo izbeći gordosti, koja čim se pojavi u srcu ništi sva učinjena dobra dela. I kad dajemo prosjaku kao prosjaku, a ne kao Hristu, ne možemo izbeći ni gordosti ni prezrenja. A šta vredi činiti čoveku milostinju gordeći se sobom i prezirući čoveka? Vrlina nije vrlina, ako se pomeša s grehom, kao što mleko nije mleko, kad se pomeša sa gasom ili sirćetom.

Njihov kult je najrašireniji u Starom Blahu i Levči i Temniću, gde se slavi i kao zavetni dan nekih naselja. Od te tri slave, najbrojnija je Sveti Joakim i Ana, koja u Šumadijskoj eparhiji ima oko 190 svečarskih domova, a slavi se i u istočnoj i srednjoj Bosni.

Zemunska pijaca: Novi izgled, stari duh

Posle modernizacije pijaca „Palilula“, „Stari Merkator“, „Borča“ i „Beogradski...

Zakupite tezgu: Beogradske pijace objavile oglas za izdavanje u zakup pijačne opreme

Ovom prilikom obaveštavamo zainteresovana lica da je danas, 22....