ОБЕЛЕЖАВАМО ТРЕЋИ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК КОД СРБА: Ево зашто на Свете Тројице треба затражити ОПРОСТ свих грехова

0
12737
Фото: Википедија

Тројице, Духови или Педесетница је хришћански празник којим се прославља силазак светог Духа на апостоле у Јерусалиму, 50 дана након Христовог Васкрсења. Одатле и израз прослава Педесетнице.

Овај празник се слави и као дан рођења цркве, јер се у Делима Апостолским говори да су су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“.

Pročitajte i  Владета Јеротић објаснио како спречити настанак болести: У једној реченици открио како да годинама будемо здрави

ОБИЧАЈИ НА СВЕТУ ТРОЈИЦУ

Обичај је да се на овај дан уносе свежа трава и цвеће у цркве и храмове. Након литургије служи се вечерње. На њему се клечи и плету венци од траве и цвећа. Испелетени венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила.
Такође, влада уверење да у периоду око овог празника треба да манастире обилазе особе које би нарочито требало да траже опрост грехова или оне којима је лек неопходан.

Pročitajte i  Шта значи кад сврби леви длан: Сви се куну да су ОВА ЗНАЧЕЊА 100 посто тачна!

Пожељно је обилазити манастире који носе назив овог великог празника, а из њих треба понети освештену водицу, јер то обезбеђује хармонију у дому.

ВЛАШКИ ОБИЧАЈИ

У источној Србији дан уочи самог празника, на дан Тројица и дан после, верује се да Влахиње најбоље проричу судбину. Тада бају водицу за скидање чини, предвиђају будућност и праве биљне мелеме за излечење и напредак.

У Хомољу и Тимочкој крајини, између два уторка око Тројице, организују се поворке.

Pročitajte i  "ИМАМ 36 ГОДИНА И ХОЋУ ДА РОДИМ ДЕТЕ ЗА СЕБЕ": Кад је то чуо, свештеник остао ужаснут! Ево зашто НИЈЕ ХТЕО ДА ЈОЈ ДА БЛАГОСЛОВ

У једној од њих – “краљици”, учествују најлепше девојке у селу. Оне представљају русаљке, виле које су настале од душа преминулих девојака и утопљених жена, покопаних без уобичајених погребих обреда.

Омиљено  место на коме се русаљке окупљају су крошње дрвећа, па се зато не препоручује пењање по дрвећу да се не би узнемириле и запоселе особу.

Једино што вас од русаљки може заштитити је чен белог лука или пелина.

(Wikipedia/bastabalkana/svetigora)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име