OBELEŽAVAMO TREĆI NAJVEĆI PRAZNIK KOD SRBA: Evo zašto na Svete Trojice treba zatražiti OPROST svih grehova

0
12299
Foto: Vikipedija

Trojice, Duhovi ili Pedesetnica je hrišćanski praznik kojim se proslavlja silazak svetog Duha na apostole u Jerusalimu, 50 dana nakon Hristovog Vaskrsenja. Odatle i izraz proslava Pedesetnice.

Ovaj praznik se slavi i kao dan rođenja crkve, jer se u Delima Apostolskim govori da su su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se „dalo krstiti te su primili Duha Svetoga“.

Pročitajte i  Mošti SRBINA iz 580. godine u kapeli kosturnici manastira Svete Katarine na Sinaju: Starac Stefan počiva na počasnom mestu u staklenom kovčegu! Evo i zašto (FOTO)

OBIČAJI NA SVETU TROJICU

Običaj je da se na ovaj dan unose sveža trava i cveće u crkve i hramove. Nakon liturgije služi se večernje. Na njemu se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ispeleteni venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila.
Takođe, vlada uverenje da u periodu oko ovog praznika treba da manastire obilaze osobe koje bi naročito trebalo da traže oprost grehova ili one kojima je lek neophodan.

Pročitajte i  Ko je Srbin i srpskoga roda danas slavi Vidovdan, dan kada je car Lazar izabrao nebesko carstvo umesto zemaljskog

Poželjno je obilaziti manastire koji nose naziv ovog velikog praznika, a iz njih treba poneti osveštenu vodicu, jer to obezbeđuje harmoniju u domu.

VLAŠKI OBIČAJI

U istočnoj Srbiji dan uoči samog praznika, na dan Trojica i dan posle, veruje se da Vlahinje najbolje proriču sudbinu. Tada baju vodicu za skidanje čini, predviđaju budućnost i prave biljne meleme za izlečenje i napredak.

U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

Pročitajte i  Nastanak Crnog jezera: Legenda o poseti Svetog Save durmitorskom kraju

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše devojke u selu. One predstavljaju rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih devojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda.

Omiljeno  mesto na kome se rusaljke okupljaju su krošnje drveća, pa se zato ne preporučuje penjanje po drveću da se ne bi uznemirile i zaposele osobu.

Jedino što vas od rusaljki može zaštititi je čen belog luka ili pelina.

(Wikipedia/bastabalkana/svetigora)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime