Данас славимо Светог апостола Матеја: Сви који имају ФИНАНСИЈСКЕ ПРОБЛЕМЕ ТРЕБА ДА ИЗГОВОРЕ ОВЕ РЕЧИ

0
2882
Фото: Јутјуб/принтскрин

Српска православна црква и њени верници данас славе Матијевдан, славу посвећену Светом апостолу и јеванђелисти Матеју.

Матеј је био Јеврејин и богати порезник. Сакупљао је приходе на путу који је од Kапернаума прелазио из Галилеје у Сирију.

Порезници нису били омиљени у народу, који их није ценио и држао их је за корупмиране и обредно нечисте. Матејев живот се променио када га је Исус Христ позвао да га следи, а касније га је Христ уврстио међу 12 апостола.

Pročitajte i  Чудесан манастир Лешје: У њему се чува честица крста на ком је распет Христос, а сам изглед храма је као из руских бајки

Наоружан божанском силом, проповедао је хришћанство и исцељивао болесне, изгонио ђаволе, лечио губаве и васкрсавао мртве. Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо.

Апостол је, по пријему Светог Духа, прво проповедао јеванђеље у Палестини, у Јерусалиму и околини. По одласку из Јерусалима проповедао је хришћанство у Македонији, Сирији, Етиопији.

Према предању, Свети апостол Матеј је написао прво јеванђеље – Свето јеванђеље по Матеју, те се назива и јеванђелист Матеј. Данас је добро прочитати Јеванђеље које је он написао, али и платити све порезе и дугове.

Pročitajte i  Ко је била Проклета Јерина: Жена која је унесрећила Србију и издала своју породицу? Ово је права истина!

Kаже се да Свети Матеј никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама.

Матијевдан се у многим породицама, а нарочито међу Србима из Херцеговине обележава као крсна слава.

Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа, па тако и Управа царина Србије обележава управо овај дан као своју крсну славу од 2001. године.

Pročitajte i  Чичек Хатун: Заборављена Српкиња у османском харему, једина која је неком султану оставила потомство

Молитва коју би данас требало изговорити гласи:

“Усредно от митници ко звавшему владицје Христу, јавлшусја на земљи человјеком за благост, тому посљедовав, апостол избраниј јавилсја јеси и благовјестник јевангелија всељењеј велегласен. Сего ради чтима честнују памјат, твоју, Матеје богоглагољиве, моли милостиваго Бога, да грјехов остављеније подаст душам нашим”.

(Kурир.рс)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име