Данас славимо Светог апостола Матеја: Сви који имају ФИНАНСИЈСКЕ ПРОБЛЕМЕ ТРЕБА ДА ИЗГОВОРЕ ОВЕ РЕЧИ

0
3147
Фото: Јутјуб/принтскрин

Српска православна црква и њени верници данас славе Матијевдан, славу посвећену Светом апостолу и јеванђелисти Матеју.

Матеј је био Јеврејин и богати порезник. Сакупљао је приходе на путу који је од Kапернаума прелазио из Галилеје у Сирију.

Порезници нису били омиљени у народу, који их није ценио и држао их је за корупмиране и обредно нечисте. Матејев живот се променио када га је Исус Христ позвао да га следи, а касније га је Христ уврстио међу 12 апостола.

Наоружан божанском силом, проповедао је хришћанство и исцељивао болесне, изгонио ђаволе, лечио губаве и васкрсавао мртве. Матеј је био очевидац и сведок Исусовог живота и земаљске смрти, васкрсења и узношења на небо.

Апостол је, по пријему Светог Духа, прво проповедао јеванђеље у Палестини, у Јерусалиму и околини. По одласку из Јерусалима проповедао је хришћанство у Македонији, Сирији, Етиопији.

Према предању, Свети апостол Матеј је написао прво јеванђеље – Свето јеванђеље по Матеју, те се назива и јеванђелист Матеј. Данас је добро прочитати Јеванђеље које је он написао, али и платити све порезе и дугове.

Kаже се да Свети Матеј никада није јео месо, него се хранио поврћем, воћем и житарицама.

Матијевдан се у многим породицама, а нарочито међу Србима из Херцеговине обележава као крсна слава.

Матеј се сматра заштитником цариника, порезника, банкара и рачуновођа, па тако и Управа царина Србије обележава управо овај дан као своју крсну славу од 2001. године.

Молитва коју би данас требало изговорити гласи:

“Усредно от митници ко звавшему владицје Христу, јавлшусја на земљи человјеком за благост, тому посљедовав, апостол избраниј јавилсја јеси и благовјестник јевангелија всељењеј велегласен. Сего ради чтима честнују памјат, твоју, Матеје богоглагољиве, моли милостиваго Бога, да грјехов остављеније подаст душам нашим”.

(Kурир.рс)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име