Свети Игњатије Богоносац: Прва слава у новој години и дан за чувени Кокошији Божић

0
5876

 

Према православном календару данас се слави прва слава у Новој години – Свети Игњатије Богоносац.

Овај празник слави се 2. јануара по новом, а 20. децембра према старом календару.

sveti ignjatije

Постоји неколико прича откуд Светом Игњатију надимак Богоносац. Према једној, Свети Игњатије назван је Богоносцем, јер га је као малог Исус узео на руке и уздигао га, па је тако Свети Игњатије увек носио Бога у срцу и мислима. У једној од хришћанских легенди стоји да, када је Свети Игњтије био 106. године бачен међу лавове у римском Колосеуму, лавови једино његово срце нису такли.

Pročitajte i  Симболи на Бадњи дан и Божић који не потичу из православља: Прегршт је паганских обичаја које су Срби увели у своју религију

Овај дан је у нашем народу познат и под једним необичним именом.

Каже се да га је добио тако што је пренео Бога преко залеђене реке, а према другој причи, Свети Игњатије је био грешник који је био осуђен да преноси људе на леђима преко реке, све док једнога дана није убио човека који га је пожуривао зато што је хтео што пре да пређе на другу страну како би покудио девојку. Због тог убиства Светом Игњатију су сви греси били опроштени, јер је народ сматрао да је куђење девојке велики грех.

Pročitajte i  Чичек Хатун: Заборављена Српкиња у османском харему, једина која је неком султану оставила потомство

sveti ignjatije

Sveti Ignjatije sa lavovima

 

 

Овај дан у народу је још познат и као Кокошињи дан или Кокошији Божић, па је тако обичај да се на овај дан обавља низ радињи и обичаја како би се кућа и перната живина заштитиле. Живина се храни на посебан начин: специјално спремљано жито баца се у круг начињен од положеног конопца.

Pročitajte i  Рецепт за најбољу српску питу - ЦАРСКУ ПИТУ! Само помешајте ове састојке и добићете САВРШЕНСТВО

Понегде се меси колач и дели деци, али их прво повуку за уво да што више порасту у следећој години. Не раде се тешки послови, нарочито женски, као што је предење, ткање, шивење.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име