Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Илију, у народу познатог као Илија Громовник.

Православци данас обележавају празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије.

Свети Илија у православљу важи за строгог и непоколебљивог проповедника етичких вредности.

 

Предање каже да је Свети Илија био међу пророцима који су се поклонили Исусу на Тавору на дан Преображења Господњег, када се Исус јавио својим ученицима са порукама нове вере.

Свети Илија се, из тог разлога, увек слика на преображенским иконама.

У визији Светог Јована Богослова улога Светог Илије везана је за будућност хришћанске цркве и други Христов долазак на земљу.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Према књизи Откровења Јовановог, други долазак Христов најавиће Илија са старозаветним пророком Енохом и њиховим страдањем треба да почне ново преображење човечанства.

Народна веровања

У народу Свети Илија је познат као Илија Громовник, онај који управља муњама и громовима.

У српском народу се многе природне појаве везују за Светог Илију.

Према народном веровању и традицији, свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, пада у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се на његов празник не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Свети Илија је у Србији слава ваздухопловаца, обнародована указом из 1924. године. Пропашћу краљевине Југославије та традиција ваздухопловаца је прекинута, али је обновљена 1992. године.

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Народна веровања

Верује се да Свети Илија није умро већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама. Позната је и сцена са светим Илијом у пећини, у коју се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну. Према предању, Илија Тесвићанин рођен је у Тесвиту у Израиљу у 9. веку пре Христа (816. године). Био је жртва прогона цара Ахава који је под утицајем своје жене Језавеље напустио Мојсијеву веру и “славио туђе богове”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име