Sveti Pantelejmon: Čudotvornom iscelitelju, čije se mošti nalaze i u Srbiji, OBRATITE za pomoć se u OVIM situacijama

0
2428

Ime mu znači svemilostivi, zaštitnik je medicinara i apotekara, a svedočenja o njegovim isceliteljskim moćima su brojna.

Sveti Pantelejmon ili Pantelija praznuje se 9. avgusta, kao poslednji od pet ognjevitih svetaca u godini.

Veruje se da su njegove mošti čudotvorne kao i njegova ikona. Među Srbima je izuzetno poštovan.

sveti pantelejmon

Rođen je za vreme žestokog progona hrišćana, u Nikodimiji u Maloj Aziji, u uglednoj i bogatoj porodici. Majka mu je bila hrišćanka, a otac neznabožac.

Rodom iz Nikomidije od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula a otac Evstorgije. Kao mladić izučio lekarske nauke.Brojni su zapisi o čudotovornim izlečenjima koja se pripisuju Svetom Pantelejmonu.

Pročitajte i  Jedna stvar mučila je patrijarha Pavla do samog kraja: Važio je za nekog ko ZNA SVE, ali ovo nije mogao da ODGONETNE

On je čudotvorno izlečio slepog čoveka koji je potom prihvatio Hristovu veru.To je izazvalo zavist lekara koji su uzalud tog čoveka pokušavali da izleče, a koji su potom Pantelejmona optužili da je hrišćanin. Izašavši pred sud cara Maksimijana, javno je to priznao. Pred carem je izlečio i čoveka koji je dugo bolovao što je mnoge neznabošce privuklo hrišćanstvu.

cover sveti pantelejmon

Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali mu se Gospod javljao nekoliko puta i isceljivao ga.Na kraju, na gubilištu, Sveti Pantelejmon je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se odbi i polomi. Nije mogao da mu poseče glavu dok se Sveti Pantelejmon nije pomolio i sam rekao da sad mogu da ga poseku. Stradao je 304. godine.

Pročitajte i  Fenomenalna "švaler - torta": Bogata i kremasta, za sve vidove slavlja

Evo u kojim se prilikama priziva Sveti Pantelejmon:

Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju. Delovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Manastir Svetog velikomučenika i celebnika Pantelejmona u Lepčincu, spada u drevne svetinje tzv. Vranjske Svete Gore. Podignut je u neznanim istorijskim dubinama u predelu u kojem su obitavali i podvizavali se pustinožitelji.

Pročitajte i  Ovako je izgledala slavska trpeza starih Srba: Šta smo sačuvali do danas, a šta se promenilo kroz vekove

pantelejmon

U naše vreme obnovio ga je blaženopočivši arhimandrit Pajsije Tanasijević (bivši iguman manastira Hilandara na Svetoj Gori Atonskoj) koji je u njemu okupio bratstvo. Od 1998. godine ovo je ženski manstir.

Ovo svešteno mesto je od davnina poznato i kao celebno mesto, mesto mnogobrojnih isceljenja mnogovrsnih bolesti i tegoba narodnih. S obzirom da je sama crkva posvećena svetom Velikomučeniku Pantelejmonu, čudotvornom iscelitelju, kroz svu istoriju, ali i danas, do javnosti stižu posvednevne informacije o čudesnim isceljenjima koja bivaju u ovoj Svetinji molitvenim dejstvom svetog Pantelejmona.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime