Свети Петар Цетињски ДОНОСИ МИР и СЛОГУ: На данашњи дан испоштујте ОВЕ обичаје и очекује вас благостање

0
6099
Фото: Википедија/јавно власништво

Петар I Петровић Његош – Свети Петар Цетињски рођен је 1749. у селу Његуши. Ступио је у монашки чин у својој 12. години. Године 1782. постаје митрополит и господар Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је свом народу.

Митрополит Петар I завладичио се у Карловцима 1784, одакле је пошао у Русију. При повратку из Петрограда у домовину, Петар је изјавио: “Ко је противу Русије, тај је и противу свијех Словена”, чиме су се управљали и каснији црногорски владари. 1787. је помагао Русији и Аустрији у рату са Турском.

Одржавао је блиске везе са Карађорђем и саставио ПРВИ ПИСАНИ ЗАКОНИК у Црној Гори –

Након друге победе над Махмут-Пашом, Брда су присаједињена Црној Гори. Под његовом владавином присаједињена је Црној Гори Морача, а Бока, која је два пут долазила под његову власт, је предата Аустрији 1814.

Pročitajte i  Постаните професионалац за чоколадну глазуру: Бићете одушевљени колико је лако, а колачи као из посластичарнице

Одржавао је сталне везе са Карађорђем за време Првог српског устанка и са њим је склопио савез за ослобођење потчињених Срба, те је са тим циљем водио знатне борбе са Турцима. Под митрополитом Петром Црна Гора добила је први писани закон 1798, који је проширила Народна Скупштина на Цетињу 1803. Њиме је установљен суд, који се звао “кулук”. Прославио се победом над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији.

За наследника је Петар одредио свога синовца Радивоја Томова Петровића, касније Петра ИИ Петровића Његоша.

Pročitajte i  Данас су Материце: На највећи хришћански празник жена и деце ПОШТУЈУ СЕ ОВИ ОБИЧАЈИ

Иако је био кнез, живео је као прост монах, а свецем је проглашен 4 године након смрти –

У једној тескобној келији живео ј емонашки овај славни кнез. Упокојио се 31. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Понекад се каже да што је Немањићима Св. Сава, то је Петровићима Св. Петар, који је био неустрашиви народни вођа и учитељ, благе природе, а силна ауторитета, којем се покоравао и најопорији горштак. Због његовога богоугодног живота народ га је прозвао, још за живота, светим.

С обзиром на то да се залагао за уједињење свих Словена и Срба у једну државу, ОСТАЛО ЈЕ ВЕРОВАЊЕ ДА НА ЊЕГОВ ДАН ОБАВЕЗНО ТРЕБА УРАДИТИ ОВО –

Pročitajte i  Мудре речи оца Серафима Петковића: Брига је молитва за оно што нећемо!

На данашњи дан треба отворити врата дома, како за ширу породицу, тако и за комшије јер је Свети Петар Цетињски био ујединитељ све српске и словенске браће и радио је на помирењу завађених племена.

Иако је у питању црвено слово у календару, за данас нема посебних ограничења осим уобичајених. То значи да данас нипошто не смете да перете веш, усисавате и уопште спремате кућу.

На данашњи дан не бисте смели ни да у госте одете празних руку, односно обавезно треба да понесте неки прикладан поклон ако одлазите код некога на ручак или вечеру.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име