Улога Светог Саве у животу Михајла Пупина: Чудотворно предсказање у сну Пупинове мајке одредило је славну судбину нашем великом научнику!

0
3079

Пред вама је чудесна, филмска, потпуно несвакидашња прича о повезаности Михајла Пупина, Светог Саве и Пупинове мајке Олимпијаде.

Наш велики научники и добротвор српског народа, Михајло Пупин, у својој Аутобиографији описао је свој чудесан и узбудљив живот од самог рођења и одрастања у родном Идвору, заједно са доласком и животом у Америци.

život mihajla pupina

Пупин описује један тренутак када је прелазио Атлантик, у најјефтинијој класи неког брода; држао се за бродски димњак да би се угрејао јер је продао све, и шубару и капут, остао му је само црвени фес који нико није хтео да купи. Грлећи тај димњак, размишљао је о томе како се његова убога мајка Олимпијада сада сигурно моли Светоме Сави и драгом Богу, и да га срећа неће напустити.

Постоји чудесна и магична прича о томе како је Михајло Пупин кренуо путем знања за Америку, а за њу је везан лик нашег највећег светитеља, Светога Саве –

Pročitajte i  Здрава сам, кућа ми је пуна, али срце празно: Одговор који јој је дао владика Николај заувек ће је ПРОМЕНИТИ

Пупинова мати Олимпијада једне ноћи је сањала да јој је сам Свети Сава рекао како њен син Михајло треба да крене у свет и потрагу за знањем. Она је тај сан, ту визију, толико дубоко разумела, да је са огромном вером пренела ту поруку Пупину, који је то у себи још као дете дубоко урезао.

sveti sava zaštitnik mihajla pupina

Много година касније, у америчком Њујорк Тајмсу, Пупин је објашњавао с великим жаром ко је био Свети Сава и какве је он велике заслуге имао, не само за српски народ, него и за читав свет; како је први образовни систем у Европи, управо Свети Сава у Србији успоставио.

mihajlo pupin

Његово Светосавље је толико дубоко да у многим својим научниим радовима и експозеима није изостављао овог светитеља. Тврдио је да га је наука учинила бољим хришћанином. Пупин је дубоко веровао да га сам дух Светог Саве прати у свим његовим искушењима, да бди над њим и да не може а да не буде заштићен. Увек би причао Американцима о свим нашим херојима прошлог и Пупиновог времена. И увек је своју науку повезивао са српском традицијом и са божанском природом.

Pročitajte i  Свечано у Храму Светог Саве: Патријарх српски Порфирије служио Васкршњу литургију уз присуство верника

Дирљив, племенит, несвакидашњи однос пун неизмерног поштовања имао је Пупин са својом мајком Олимпијадом –
Пупин је увек истицао да је своје порекло, начин на који га је његова неписмена мајка Олимпијада одгајала, разлог тога какав је он човек постао.

majka mihaila pupina

Kад год је причао о својој мајци Олимпијади, чак и кад је био времешен, Пупин би устајао из поштовања. То се може наћи у списима америчких индустријалаца и великих имена Пупиновог времена, а њихови коментари су пуни запрепашћења.

Дрхтавим ногама, уз помоћ штапа, устајао би Пупин на свом имању у Норфолку и приповедао о својој мајци кад га неко о њој запита, говорећи да о њој не може да прича седећи. Чак и кад се приближио 80-ој години исто је чинио. У просторији тада као да би време стало, и као кад би нека сила избрисала остале присутне, остали би само његова мајка и он.

Pročitajte i  Традиција: Обичаји на Врбицу који ће вам донети здравље, срећу и лепоту

Пупиново Светосавље и дубока вера у Бога доказ су да је наука ипак неодвојива од религије и да је религија главни покретач света и свега у свету.

Управо су Пупин и његова животна прича доказ свима онима који тврде да наука и религија не могу ићи заједно. Тврдио је да су физичка и духовна стварност плод са једног дрвета сазнања.У једној књизи, пак, доказује како су сви велики научници били верујући људи и да није могућа велика наука без додира са религијом.

majka mihaila pupina

Наш владика Николај Велимировић истицао је да је у свом животу упознао многе велике људе, али само једну громаду, а то је Пупин.

Аутор: ОПАНАК (K. М. према речима Александре Нинковић Тасић из емисије Агапе, Александра Гајшека)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име