И свети Трифун је Дан љубави: Зашто у туђој религији тражимо оно што у нашој већ постоји?

1
9473

Све је чешћи тренд младих у Србији да 14. фебруара прославља Дан заљубљених, иако се зна да се тог датума по православном календару обележава свети Трифун.

Оно што не знају многи који радије хрле за туђим празницима, а од свог наслеђа и традиције беже, јесте да се и свети Трифун обележава као дан у ком се слави љубав. Ево и како!

Осим што се сматра заштитником виноградара и чуварем усева од непогода и штеточина, свети Трифун је и заштитник искрене љубави свих хришћана. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан Љубави и Вина”

Pročitajte i  Зашто се јавља БОЛЕСТ? Тумачење Светих Црквених отаца како се исцељује духовним путем

Обичај је, зато, да се на овај дан исказује љубав неким гестом оној особи до које нам је у животу стало.
sveti trifun
Ако планирате да дан посветите вољеној особи тј. партнеру, било би идеално да га обележите уз неко вино и тако уједно прославите нашег заштитника вина и винограда.
sveti trifun
Да наши предлози не буду неосновани, ево приче која још од давнина постоји у нашем народу и која потврђује тврдњу о светом Трифуну као заштитнику искрене и чисте љубави:

Pročitajte i  Манастир Решковица - српски Јерусалим међу планинским врховима источне Србије

Према једној народној причи, велики грешник Трифун, који је на души носио 99 људи које је безочно убио, осуђен је на божју казну. Легенда каже да је казне могао бити ослобођен кад пролиста врбов пањ. Трифун је гајио бостан и сваком пролазнику по тој казни давао по лубеницу. Међутим, кад се једног дана неки пролазник, журећи, није осврнуо на Трифуна и његов поклон, Трифун појури за њим и врло бесан и увређен, удари га лубеницом и убије.
Sveti Trifun
Очајан јер је убио стотог човека, врати се, кад оно – пањ пролистао! Наиме, човек кога није могао да заустави хитао је да покуди девојку пред удајом. А то је, по народном схватању, неопростив грех, те се ово убиство Трифуну није могло узети за зло. Тиме су му сва претходна недела опроштена.

Pročitajte i  Открила је Новака, проглашена за једног од најбољих тренера на свету, а од свог радасе није обогатила: Ово је прича о легендарној Јелени Генчић

Ипак, у Србији је највише оних који ће Трифундан прославити са својим најмилијима, као крсну славу, и на тај начин поделити свеопшту љубав са сваким драгим гостом.

А ви, који нисте свечари и не идете у госте, имате идеалан повод да некога подсетите колико га волите!
sveti trifun

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Kakvi su to ljudi kojima smeta slavljenj ljubavi, ili ljbav pripada samo jednoj religiji, ili je ljubav drugih religija drugacija, ma ko da ste ponovo ste pokusali da ubijete Sveca, ciji god da je.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име