Sveti Vartolomej: Sem što kažnjava, ovaj svetac pomaže i u izlečenju jedne bolesti

0
3509

Danas slavimo Svetog Vartolomeja, u narodu poznatog i kao Vrtoloma ili Vratoloma.

vrtoloma

Sveti Vartolomej bio je jedan od 12 velikih apostola. Jevanđelje je propovedai sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom.

U narodu se veruje da je na ovaj dan najlakše stradati, pa se strogo zabranjuju sledeće stvari

Kod nas je poznat i kao Vratoloma ili Vrtoloma, jer se smatra da se na ovaj dan događaju nesreće. Svi poslovi na polju se obustavljaju, a deci se brani da se penju po drveću da ne bi slomila vrat.

Nije poželjno danas ni kupati se u rekama, da nekog ne bi odneo vir.

vratoloma

U pojedinim delovima istočne Srbije obustavljaju se svi radovi, dok se u drugim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, sav vaš rad će ubiti grad ili odneti poplava.

Pročitajte i  Slavimo Lučindan: Na njegovim moštima dešavaju se ČUDA, a POSEBNO kad su u pitanjuove neizlečive BOLESTI

Sveti Vartolomej je zaštitnik useva, pa se veruje da ne prašta ne vernicima koji danas rade i rizikuju da im usevi propadnu.

Sem što može da naudi ljudima, Vrtoloma i pomaže u lečenju jedne bolesti.

U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.

Pročitajte i  Narodni običaji na Đurđic: Ovo NIKAKO ne smete raditi sa stvarima iz kuće

vart

U narodu postoji izreka “Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” i obično se koristi kada se neko uhvati u radu na taj dan.

Svetog Vartolomeja neznabožci su razapeli na krst, ali tada se dogodilo još jedno Božje čudo!

Prema verovanju Vartolomej je svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Jerapolju molitvom umrtvio veliku zmiju, koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Zbog toga su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst, gde su Vartolomeja stavili naopako.

U tom trenutku se desio snažan zemljotres, a uplašeni ljudi su mislili da ih Bog na taj način kažnjava, pa su ih skinuli sa krsta. Apostol Filip je već bio izdahnuo, a Vartolomej je preživeo i otišao u Indiju.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

Tamo je Matejevo jevanđelje preveo na indijski jezik, a nakon toga je otišao u Jermeniju, gde je, kako veruju hrišćani, iscelio carevu ćerku od ludila. Međutim, carev brat Astijag je uhvatio Vartolomeja i raspeo ga na krst, odrao mu kožu i odsekao glavu.

Sahranjen je u olovnom sanduku, koji su mnogobošci bacilli u more jer su hrišćani tvrdili da se se nad njegovim moštima događaju razna čuda.

Voda je donela sanduk do Liparskih ostrva, gde ga je episkop Agaton sahranio u hramu. Mošti apostola prvo su prenesene u Benevento pa u Rim.

CRKVA SV. VARTOLOMEJA
Crkva Svetog Vartolomeja u Rakovici
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime