Славимо Преподобног Зосима Туманског: Свеца кога је смртно ранио Милош Обилић, а на његовим моштима РЕДОВНО СЕ ДОГАЂАЈУ ЧУДА!

0
2557
Foto: Opanak/arhiva/Pravoslavac crkveni kalendar

О животу и подвизима Преподобног Зосима Синаита нема сачуваних историјских података, осим народних предања о његовој недужној смрти, која су забележена тек у XIX веку.

Припада групи монаха исихаста, познатих под именом Синаити, који су у време кнеза Лазара, населили Србију. Ако узмемо као тачну претпоставку да је Преподобни Зосим био ученик Григорија Горњачког, онда из тога можемо закључити да је у Србију вероватно дошао са својим учитељем у Горњачку клисуру, одакле је временом, желећи усамљенији и скровитији живот, прешао у Подунавље, настанивши се у неприступачним туманским шумама, које до данас постоје.

Pročitajte i  Данас славимо Светог апостола Матеја: Сви који имају ФИНАНСИЈСКЕ ПРОБЛЕМЕ ТРЕБА ДА ИЗГОВОРЕ ОВЕ РЕЧИ

За место свога тиховања одабрао је пећину испосницу у којој је уредио простор за живот и богослужење. Подвизавајући се ревносно и истрајно, није остао непознат народу, који је са љубављу запамтио име и место његовог подвига.

У народу браничевског краја вековима живи предање да се Преподобни Зосим Синаит упокојио када га је нехотице ранио Милош Обилић, који је имао двор у непосредној близини манастира Туман и који је у његовој околини обично ловио. Сви путописци који су се нашли у Туману током XIX века са мање и више детаља описали су споменуто предање.

Pročitajte i  Моћна руска имена за девојчице и дечаке: Носе изузетно снажну поруку а популарна су и у Србији

Манастир Тумане

Познато је да се у манастиру Тумане код Голупца дешавају чуда. Молитве упућене Светом Зосими лече многе болести. Верници широм Србије и света окупљају се редовно у овом манастиру, тражећи спас и лек.

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име