SVETOGORSKI STARCI O ISPOVESTI DECE: Koliko je važna sveta Tajna pričešća, toliko je značajna i sveta Tajna ispovesti

0
2451

Jeromonah Pavle, arhondar manastira Dionisijat koji posećuju Svetu Goru, pozivajući se na reči Svetog Vasilija Velikog govori o desetogodišnjem uzrastu kao vremenu za prvu ispovest dece.

o ispovesti dece

Po rečima Starca Nikodima, učenika arhimandrita Heruvima Karambelasa, dečija ispovest može početi i u ranijem uzrastu: „Ako dete samo oseti potrebu da se pokaje – takvo stremljenje je potrebno podstaći. Čak ako i na ispovesti kaže nešto što nije suštinski važno“.

Ostali oci imaju ovakav stav prema ispovesti dece-

Iguman manastira Svetog Pavla arhimandrit Partenije (Murelatos) smatra da se prva ispovest može dogoditi čak i sa tri godina: „Što dete ranije počne da živi duhovnim životom, to je bolje. Najefikasnije vaspitanje je upravo u ranom uzrastu. U Grčkoj postoji izreka: ‘Kako naučiš svoje dete, tako ćeš i dobiti’. Potrebno je objasniti detetu šta je Ispovest. Deca mogu da se ispovedaju već sa tri godine. Učestvujući u toj ali i u drugim Tajnama, dete će jačati u veri.

o ispovesti dece

Roditelji mogu deci da daju materijalnu hranu, a duhovni otac će im dati duhovnu hranu. Upravo takva deca izrastaju u prave ljude, umeju da slušaju starije i žive blagodatnim životom Crkve.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Ispovest je važna zbog pokajanja

Dokument na kome nema nikakvog pečata ništa ne vredi. Tako i je sa čovekom. U Tajni ispovesti on dobija pečat Svetoga Duha. Da, mališan i nema grehove, ali kada smireno klekne na kolena pred Krstom i Jevanđeljem i kada mu sveštenik na glavu stavi epitrahilj, pročita molitvu za oproštaj grehova, on dobija blagodat od Gospoda.

o ispovesti dece

Dete koje potpuno učestvuje u crkvenom životu, zaštićeno je sa svih strana, ispunjeno blagodati i radosti“. Ispovest ne treba da bude dodatak za Tajnu Pričešća. Pokajanje predstavlja samostalnu Tajnu koja treba da se vrši onda kada čovek oseća neophodnost u njoj, a ne pred svakim pričešćivanjem Svetih Hristovih Tajni.

Poznati svetogorski duhovnik – Starac Makarije (duhovnik kelije Maruda) naglašava:

„Zločin je nasilno odvođenje deteta na ispovest. Takođe, nije dopušteno voditi na ispovest dete koje nije spremno za ovu Tajnu. Ne sme se pokajanje pretvarati u formalnu naviku. Dete treba da shvati zašto se ispoveda, u čemu je duboki smisao pokajanja, drugih Tajni i duhovnog života u celini. Ako ne bude svesno smisla Tajne, već bude imalo odnos prema tome kao prema nekoj formalnosti koja je neophodna da bi došao do Pričešća ili radi moralnog opravdanja, u nekom trenutku može i da se udalji od Crkve. Ovde može da se desi i sledeće: nakon što tokom mnogo godina, nakon grehova tipa „nisam slušao mamu i tatu, posvađao sam se sa bratom, nisam radio domaće zadatke“ dođu ozbiljnija iskušenja i padovi (dete koje nije postalo svesno šta je pokajanje) može da ih sakrije na ispovesti, bojeći se da ne padne u očima svog duhovnog oca. Sledeći korak može biti odlazak iz Crkve“.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

o ispovesti dece

Starac Makarije podseća da istinsko pokajanje ne predstavlja „raportiranje o moralnim padovima za određeni vremenski period, nije pokušaj da se olakša savest, već želja da se čovek promeni i potpuno posveti Bogu.“

Uzrast prve ispovesti kod deteta određuje se individualno –

Učešće deteta u tajni Ispovesti moguće je uz uslov da ga roditelji ne vode prosto na ispovest, već da mu objašnjavaju smisao i značaj pokajanja. Pritom je potrebno uzeti u obzir da se uzrast prve ispovesti za svako dete određuje individualno.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

o ispovesti dece

Prenosimo i reči arhimandrita Nifonta, monaha svetogorskog manastira Vatoped:

Dužni smo da naučimo decu molitvi, da mogu da opšte sa GospodomGlavno je moliti se za svoju dečicu. Tamo gde reči ne mogu ništa da učine, treba pasti na kolena i moliti Majku Božiju i Gospoda Isusa Hrista da uzmu decu pod Svoj pokrov, da iz zaštite, prosvetle njihove duše. Majka Božija uvek čuje molitve koje ishode iz ljudskih srca.“

Za PravoslavniRoditelj.org preveo: Stanoje Stanković

Ruski izvor: Pravoslavie.ru i Agionoros.ru

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име