Svetolik Dragačevac poslao je pismo Hitleru i taj događaj proslavio u kafani: Dva meseca posle toga uhapšen je i ubijen

0
2911

Paraćinac Svetolik Dragačevac, penzionisani načelnik, uputio je pismo Adolfu Hitleru. Taj dogaćaj proslavio je u kafani, uz pesmu: “Hitler obro bostan”. Dva meseca kasnije uhapšen je i odveden u Mathauzen, gde je i umro 1942. godine.

Dragačevac je pismo napisao 25. marta 1941, na dan kada je Dragiša Cvetković, tadašnji predsednik jugoslovenske vlade. potpisao pristupanje trojnom paktu.

U dokumentima sačuvanim u Zavičajnom muzeju Paraćina stoji da je Slanje pisma Dragačevac proslavio uz muziku u kafani, a muzikanti su mu sve vreme svirali marševsku muziku i neprestano ponavljali refren „Hitler obrao bostan“.

Paraćin, dana 25. III. 1941 godine

Pročitajte i  Proročanstvo starca Mirićije o propasti na Kosovu: Da ga je knez Lazar poslušao srpska istorija bila bi danas drugačija

ADOLFU HITLERU

…Nit pravde prekinut je. Zacarila obest i sila. Veliki tlače male i u svojoj osionosti ne poznaju Boga; nemaju
dušu.
…Krvožedni Hitler hita da ni jedna njiva na ovo zemaljskoj kugli ne ostane zasejana jadom i čemerom. Ni naša napaćena Otadžbina nije pošteđena. Pružamo ti svoju poštenu ruku ali ti hoćeš i srce. U želji da osvajaš i tlačiš ti nam gaziš ono što nam je kroz sva robovanja i kroz vekove bilo najsvetije gaziš nam slobodu i čast gaziš nam ponos.
…Tebi Hitlere; kajinov sine mi deca velikih otaca i dedova uzvikujemo dosta. Ne slušaš li naićićeš na bodre mišice naše. Prolićemo ti krv i nogom ti aždajo stati na vrat da se ne digneš. Upamti da nas je možda Gospod Bog odredio da kod nas dobiješ odmazdu za sva nedela. Upamti.

Svetolik M. Dragačevac
sreski načelnik u penziji

Nemačka invazija na Srbiju počela je 6. aprila 1941, a samo mesec dana kasnije, krajem maja, Dragačevac je uhapšen i poslat za Beograd, gde je bio ispitivan nekoliko dana.

Pročitajte i  Neustrašivi sin vojvode Živojina Mišića: Nemci su ga streljali, a u času samrti izgovorio je OVU MOĆNU REČENICU!

Navodno, potkazao ga je folksdojčer Jozef Paulus koji je u Paraćinu imao malu tkačku radionicu i koji je odmah potom postao okupacioni gradonačelnik Paraćina.

Pod optužbom da je osramotio „firera“ deportovan je prvo u zatvor u Grac, a zatim u koncetracioni logor Mathauzen gde je i umro 9. jula 1942. godine.Depeša koju je Operativnoj komandi Bezbednosne policije i Državnoj bezbednosti u Beogradu poslao kriminalistički savetnik Vajs, piše da je Svetolik preminuo od zapaljenja trbušne maramice. U istoj se depeši traži i da se o tome obavesti pokojnikova supruga Jelena, te da joj se kaže da je leš kremiran.

Pročitajte i  Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad

Svetolik Dragačevac je proglašen od strane SUBNOR-a žrtvom nacističkog terora, a u Paraćinu ima i svoju ulicu.

Rasen

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime