Одржана Светосавска академија у Културном центру Мионица: Вече посвећено највећем српском просветитељу

0
724

Tрадиционалну Светосавску академију коју је у петак 25. јануара организовала општина Мионица поводом празника посвећеног српском просветитељу, књижевнику, дипломати и првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве Светом Сави обележио је богат уметнички програм. Светосавску химну је извео хор издвојеног одељења Музичке школе ”Живорад Грбић” у Мионици, глумци Милош Лаловић, Маја Лукић и Маријана Андрић су говорили одломке из прозних дела и стихове посвећене великом српском светитељу, а чланови мионичке драмске секције Основне школе ”Милан Ракић” су одиграли игроказ ”Стопама оца нашег Саве”. У музичком делу програма су наступили а капело етно група Музичке школе ”Живорад Грбић” из Ваљева и ансамбл ”Руковет” из Београда, а потом и млади солисти на хармоници и клавиру Влајко Јовановић и Страхиња Протић из Мионице.

Овом приликом су уручене и награде мионичким основцима и средњошколцима за постигнуте резултате на окружним и републичким такмичењима из разних области, за успешну реализацију омладинских пројеката, као и победницима традиционалног Светосавског конкурса који је по пети пут организовала Средња школа Мионица. Награде је уручио председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Вечерас славимо Светог Саву, родоначелника и утемељивача духовног, историјског и културног постојања Србије и српског народа кроз векове. Његов лик и дело је парадигма садашњег времена, али и времена кроз које је Србија пролазила кроз векове. Што више учимо, што више радимо на себи и стичемо знања, бићемо мудрији, а уколико не будемо радили на себи нећемо бити довољно муди да расуђујемо, да разликујемо добро од зла, истину од лажи, правду од неправде. Свети Сава је оставио нама у завет да стичемо знање и да се образујемо, оставио нам је у завет земљу Србију, оставио нам је у завет наше Косово. На нама је да тај завет чувамо, да градимо будућност. И знајте да будућност тражи знање, а ви сте део те будућности – рекао је Јанковић на Светосавској академији.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име