Сви се ПРЕПАДНУ кад их угледају: Ове две појаве у српском манастиру НИКО НЕ ЗНА да објасни

0
5084
Manastir Sukovo

Некоме са стране ово место на први поглед не би изгледало ни по чему посебно необично. Стари манастир ког свакодневно посећују верници, са духовног становишта, свакако је важан, али у Србији и није толико необичан. Али, када једном уђете на ово место, све се мења.

Манастир Суково се налази 18 километара источно од Пирота код села Сукова, на десној обали реке Јерме. Налази се у подножју брда званог “Царев камен”.

Припада Епархији нишкој Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Пре Другог светског рата био је мушки, а сада је женски манастир.

Тајне и легенде о његовом настанку сежу још у доба Римљана када је ово, наводно, било свето место. Век градње и ктитор манастира су непознати, док је манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице. На основу мало сачуваних података, зна се да је више пута рушен, као и то да је живописан 1606. године.

Pročitajte i  Владета Јеротић: Дете је управо онакво какав вам је брак!

Данашњу манастирску цркву подигао је од 1857. до 1859. године, по предању, Сали-бег из Пирота. Он је на темељима веома старе цркве подигао нову, у знак захвалности за оздрављење свог сина Емина, а живопис у њој је урађен 1869. године.

Овај, садашњи манастир, крије и две изузетно занимљиве фреске, јединствене у хришћанском свету.

Звучи невероватно, али у Сукову се налази фреска свеца који је приказан са животињском главом! У питању је Свети Христофор, а о томе одакле му, како неки мисле магарећа глава, постоје разне легенде.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Једна од њих каже да је он потицао из племена људождера, такозваних “псоглавих”. У једном ратном походу, римска војска је наишла на ове необичне људе, ухватила једног младића и послала га у Рим. Тамо се младић упознао са хришћанством и при крштењу добио ново име – Христофор. Својим животом и мученичком смрћу заслужио је статус свеца.

Чињеница да је једном у свом животу био људождер вероватно је заслужна за то што је у Сукову проказан са животињском главом.

У истом манастиру крије се још једна мистерија – Суково је дом Богородице са крилима! Правила о томе ко у хришћанској иконографији може да се прикаже са крилима су веома стриктна – то су само арханђели и Свети Јован Kрститељ као онај који је најавио долазак Исуса Христа. Због тога је веома чудновато што у овом манастиру постоји фреска на којој крила има и Богородица.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

Изнад фреске, међутим, постоји бледи натпис који ову мистерију можда мало расветљава. Пише: “Да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери”.

Како ове појаве до сада нико није објаснио, многи верници осећали су страх при сусрету са овим необичним фрескама.

(Историјски забавник)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име