SVI SRBI OVO MORAJU DA ZNAJU: Koja pravila se poštuju na CRVENO SLOVO u kalendaru

0
2281

 

Pojedine dane u toku jedne kalendarske godine, crkva je posvetila značajnim događajima iz Spasiteljevog života, i velikim svetiteljima, i ti dani su upisani crvenim slovom u pravoslavnom kalendaru.

To su verski praznici, i u taj dan pravoslavni hrišćani praznuju, odnosno, ne rade.

Dakle, svaki dan koji je u kalendaru upisan kao crveno slovo, po crkvenom pravilu je neradan dan.

Pročitajte i  СУТРА ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК И ЦРВЕНО СЛОВО: Црква и верници обележавају дан посвећен Светом Јовану Крститељу, ПОСТ је обавезан

profimedia-0018184041

Srpska pravoslavna crkva ima danas ukupno 36 (ili 38, ako se uzmu u obzir Vaskršnji i Duhovski utorak) praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim brojevima i slovima, i koji su zvanični zapovedni praznici za srpsku crkvu i njene vernike.

Pogledajte u nastavku teksta šta morate da poštujete na crveno slovo u kalendaru.

images (1)

Toga dana hrišćani odlaze u crkvu na sveta bogosluženja, vode se ozbiljni i pobožni razgovori u vezi sa praznikom, i ne obavljaju se uobičajeni poslovi u njivi, radionici ili na nekom drugom radnom mestu.

Pročitajte i  Шта значи киша на Крстовдан: Дубоко значење старог предсказивања на велики празник

U kući se obavljaju samo nužni poslovi pripremanje hrane i sl.

Nastavite dalje kako bi saznali do kraja koja su pravila u vezi sa crvenim slovom u kalendaru.

krst-ikona-verski-praznik-slava-foto-marina-lopicic-1393838399-454899

Naravno od ove obaveze izuzeti su oni koji rade u državnim firmama, gde se uvek preko nedelje i za preaznike radi, ali po dolasku kući, treba da praznuju, znači da izostave neke svoje poslove koje obavljaju kod kuće.

Pročitajte i  Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује: Прави верници сутра посте, а у поноћ ОБАВЕЗНО ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

Za dan svoje krsne slave, svaki radnik treba da traži slobodan dan u firmi, i da taj dan na miru, sa svojim ukućanima, posveti svojoj slavi i prazniku.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име