Svi srpski manastiri na jednom mestu – jedinstvena turistička ponuda Despotovca

0
3602

Manastiri Srbije u Parku maketa jedinstvena su turistička ponuda, ne samo opštine Despotovac, već i cele Srbije.

Nalazi se na izlazu iz Despotovca prema Resavskoj pećini, sa leve strane regionalnog puta. Srednjovekovni srpski manastiri izrađeni u razmeri 1:17 u odnosu na objekte u stvarnoj veličini stalna su postavka.
Pogledom na makete dobija se savršena predstava srpskih crkava u realnosti. Evo interesantne priče o njihovom tvorcu!

Pročitajte i  Od kraljice do domaćice: Životna priča najvoljenije srpske vladarke

Bivši rudar Milenko Ilić uzeo je otpremninu iz rudnika “Rembas” 2005. godine i celokupnu ušteđevinu uložio u izgradnju Parka minijatura najznačajnijih građevina u Srbiji. Park je otvoren 2009. godine i do danas od aprila do novembra ima svakodnevne posetioce iz čitavog sveta, ne samo iz Srbije.

Tu su minijature manastira: Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Mileševe staće, Pećke patrijaršije… pa čak i ruskih manastira.

Pročitajte i  Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad

Ovim projektom pruža mogućnost svim Srbima i ljudima iz čitavog sveta koji nisu obišli sve hramove u Srbiji da ovde, na jednom mestu, mogu to da učine i uživaju u njihovoj lepoti.

Muzej – park je zatvoren samo zimi. Evo kad ga možete posetiti:

Park je otvoren za posetioce u periodu od 1. aprila do 1. novembra svake godine, sa radnim vremenom od 10:00 do 19:00 časova. Cena ulaznice je 150 dinara za individualne posetioce, a 100 dinara za organizovane grupne posete.

Pročitajte i  Starinski recept iz Šumadije: Zapačen seljački krompir sa kajmakom i slaninom PRSTE DA POLIŽEŠ!

Obezbeđen je parking, a u sklopu parka radi kafe – bar sa bezalkoholnim pićima.

Izvor: Opanak, Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime