Сви српски манастири на једном месту: Упознајте човека који је САМ створио музеј од националног значаја, јер ниједна власт није желела да му помогне

0
1548

Манастири Србије у Парку макета јединствена су туристичка понуда, не само општине Деспотовац, већ и целе Србије.

manastiri makete

Налази се на излазу из Деспотовца према Ресавској пећини, са леве стране регионалног пута. Средњовековни српски манастири израђени у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини стална су поставка.

Погледом на макете добија се савршена представа српских цркава у реалности.

Ево интересантне приче о њиховом творцу.

<!--nextpage-->

Бивши рудар Миленко Илић узео је отпремнину из рудника “Рембас” 2005. године и целокупну уштеђевину уложио у изградњу Парка минијатура најзначајнијих грађевина у Србији. Парк је отворен 2009. године и до данас од априла до новембра има свакодневне посетиоце из читавог света, не само из Србије.

Pročitajte i  Тајна скривена у песми "Не ломите ми багрење": Сви мисле да је о Косову, али њено значење је дубље

Ту су минијатуре манастира: Манасије, Раванице, Горњака, Љубостиње, Каленића, Лазарице, Жиче, Студенице, Петрове цркве, Грачанице, Богородице Љевишке, Високих Дечана, Милешеве стаће, Пећке патријаршије… па чак и руских манастира.

manastiri makete

Власт није желела да помогне новчаним средствима, те је Миленко израдио са својих 10 прстију уз много одрицања музеј од националног значаја:

– Нико од државних или локалних “културњака” није дао подрушку овом пројекту. Бројни политичари, па чак и министри културе који су посетили парк, нису препознали значај ове идеје и понудили помоћ за израду макета, рекао је за Новости творац макета, Миленко Илић.

Pročitajte i  Све што нисте знали о Милутину Миланковићу: Српски геније, један од највећих умова 20. века имао је изузетно занимљив живот

manastiri makete

– Осим тапшања по рамену, од Министарства културе нисам добио конкретну помоћ, додао је.

manastiri makete

– До сада је десетак страних амбасадора долазило у парк. Они увек питају да ли је држава помогла пројекат. А затим прокоментаришу да парк излази из оквира приватне иницијативе и има национални карактер.

Музеј – парк је затворен само зими. Ево кад га можете посетити током године:

manastiri makete

Парк је отворен за посетиоце у периоду од 1. априла до 1. новембра сваке године, са радним временом од 10:00 до 19:00 часова. Цена улазнице је 150 динара за индивидуалне посетиоце, а 100 динара за организоване групне посете.

Pročitajte i  Мрачна тајна Храма Светог Саве на Врачару: Многи не знају каква се ЗЛА СУДБИНА крије иза крста на централној куполи

Обезбеђен је паркинг, а у склопу парка ради кафе – бар са безалкохолним пићима.

Овим пројектом пружа се могућност свим Србима и људима из читавог света који нису обишли све храмове у Србији да овде, на једном месту, могу то да учине и уживају у њиховој лепоти.

Погледајте на следећој страници кратак видео прилог са свим макетама снимљеним изблиза:


Извор: Опанак, Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име