Svi Srbi vole ovaj običaj- evo zašto se ocu cepa košulja kada se dobije dete

0
462

Verovatno je ovo svako od nas uradi makar jednom u životu a ne zna njegovo pravo značenje, zašto se ocu cepa  košulja kada se dobije dete, a evo i prave istine o tome.

beba

Naime više verovanja zašto se to radi a ovo se neka od njih.

Smatra se da ovaj običaj datira daleko u prošlosti, kada se deca nisu rađala u porodilištima već u kućama ili gde bi se žena zatekla u tome trenutku, pošto je stil života bio dosta drugaciji nego danas, pa se to moglo desiti u šumi, na njivi ili polju. Dete je posle rođenja trebalo da se uvije u neko platno zbog hladnoće i da se tako još nejako zaštiti od hladnoće pa se cepao komad odeća zbog toga, po mogućnosti muške jer se verovalo da ne valja.

Pročitajte i  Sigurni znaci da ćete se uskoro udati ili da vas čeka nova ljubav: prema narodnom verovanju ovi snovi upućuju na to

bebac

Ako bi se dete rodilo u kući uzimala se košulja iz kuće, ali ako se to desilo na ulici onda se zaustavljao prvi muškarac koji bi se tu zadesio, te bi se od njega uzimala košulja.

Postoji verovanje da cepanje treba da rade samo muškarci muškarcima i da na taj način jedan drugom donose sreću, jer će taj koji je postao otac doneti i drugim muškarcima koji nisu da uskoro postanu.

Pročitajte i  Smatra se da ovi komadi odeće donose nesreću, rešite ih se na vreme

Smatra se da onaj koji zadrži komad pocepane tkanine, će dobiti isti pol deteta kao i otac kome je košulja pocepana, dok se negde smatralo da će dobiti dete suprotnog pola.

kurir.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime