SVI ZNAMO DA JE ANDRIĆ OSVOJIO NOBELOVU NAGRADU: A ovo su Srbi koju su osvojili Pulicerovu nagradu!

0
781
Foto: Haoss Forum

Ivo Andrić je jednini Srbin koji je osvojio Nobelovu nagradu. ali ovo nije i jedino svetsko priznanje koje je dobio jedan Srbin. Postoje čak trojica koja su se otisnula preko Atlantika i osvojila Pulicerovu nagradu za književnost,novinarstvo i komponovanje!

mudrost ive andrića

Ova nagrada se dodeljuje za najveća dostignuća u novinarstvu, komponovanju i književnosti. 99 godina koliko je duga tradicija dobijanja ove nagrade, među dobitnicima su se našla čak tri Srbina, s tim da je jedan od njih ovu nagradu osvoji tri puta!

Mihailo Pupin

mihajlo pupin

Svako najpoznatiji Srbin među osvajačina ove prestižne nagrade jeste Mihailo Pupin, rodom iz banatskog sela Idvor. Ovaj veliki naučnik bio je univerzitetski profesor na Univerzitetu u Kolumbiji i bio je počasni konzul Srbije u SAD-u i nosilac oblikovanja Beli Orao Prvog reda. Pulicerovu nagradu je dobio 1924. godine za autobiografsko delo “Od prašnjaka do naučenjaka! Mihailo je tokom svog dugogodišnjeg rada zaslužan za mnoga dostignuća u polju bežične telegrafije, telefonije, višestruke telegrafije, kao i za pronalazak Pupinovih kalemova.

Pročitajte i  Научници УПОЗОРАВАЈУ - Ово су НОВА 4 симптома короне! Појављују се ПРЕ температуре и кашља

Preminuo je 12.marta 1935. godine u Njujorku, a sahranjen na groblju u Bronksu.

Volter Bogdanić

Foto: Politika

Ovaj čovek nosi nadimak “prvo pero Amerike” i on je dobio Puliceru nagradu čak tri puta u polju novinarstva-1988,2005 i 2008 godine. Volter Bogdanović potiče iz stare srpske kolonije u Čikagu. Prvog Pulicera je dobio kada je napisao knjigu “Velika bela laž” kada je kao reporter za  “Vol strit žurnal” istraživao o ilegalnim medecinskim laboratorijama u Americi.

Pročitajte i  Предиван гест највећег генија: Ову ЗАСТАВУ је Никола Тесла дизајнирао и поклонио Србима

Drugog Pulicera je dobio kada je napisao knjigu “Smrt pod vagonima” nakon istraživanja o nesrećnim slučajevima na železnicama  Amerike, a trećeg  nakog istraživačkog rada o štetnim kineskim proizvodima koji su zastupljeni na američkom tržištu. Novinarstvo i politiku je studirao na Univerzitetu u Vinskonsu, a trenutno je zamenik urednika istraživačke rubrinek “Njujork tajmsa” i predavač novinarstva na Kolumbija univerzitetu.

Ovaj čovek u našem narodu pored svih ovih nagrada ostaće upamćen po rečima: “Srpsko poreklo je važnije od svih nagrada u životu”

Dušan Čarls Simić

Pročitajte i  С ким ми Срби делимо највише генетског материјала: Можда ће вас ове информације благо разочарати!

Foto: Telegraf

Rođen je u Beogradu 1954. godine, a kada mu je bilo 16. godina otišao je da živi u Ameriku sa svojom porodicom. Živeo i odrastao u Čikagu, a završio je Univerzitet u Njujorku. 1990. godine dobio je Pulicerovu nagradu za zbirku “The World Doesn’t End”. Za Srbiju je veoma značajan jer je radeći kao prevodilac, prevodivši Vaska Popu, Ivana lalića, Milorada Pavića, Radmili Lazić i Novicu Tadić doprineo popularizaciji srpske književnosti u SAD-u. 1995. godine postao je član Američke akademije za umetnost i književnost. A dugo godina je profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu gde predaje američku književnost i kreativno pisanje.

dnevno/opanak

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име