SVINJOKOLJ, TRADICIJA KOJA IZUMIRE: Sve je manje ljudi koji praktikuju ovaj običaj karakterističan za selo

Dolaze generacije koje možda nikada neće prisustvovati ovom seoskom običaju koji se praktikuje da bi se preko zime obezbedile potrebne zalihe hrane i dočekalo leto. U njemu svi učestvuju, kako odrasli tako i deca, kojima stariju uvek naprave ražnjiće da bi mogli da peku meso ispod kazana u kome se kuvaju obarine.

svinjokolj

Po selima je običaj da pre Božića svaka kuća  zakolje po jednu ii više debelih svinja-smokova-brava,već prema svojim ekonomskim mogućnostima i potrebama. Od zaklanih svinja prave se razne prerađevine,topi se mast,meso i slanina se stavljaju u salamuru, a uveče se priređuje bogata mesna večera,koju narod zove „svinjska daća“ a koja se nekada priređivala pre ili posle posta. Za vreme večere domaćina i njegovih ukućana grupa mladića zakuca na prozore i ostavi mali ražanj u prozor sa ceduljicom ovakvog sadržaja:

Pročitajte i  Germanizmi u srpskom jeziku: Iznenadićete se koliko nemačkih reči svakodnevno upotrebljavate

„Dobro veče domaćine,mi smo čuli da ste klali , pa dođosmo , ne bi li se smilovali,pa i nama malo mesa dali“

Domaćin otvara porzor, uzme ražanj i „nakiti ga“ raznim svinjskim đakonijama i tako okićen vrati opet u prozor. No često u ove đakonije ubace i neku lkjutu papričicu, pa po psovci koja dopire spolja u kuću posle čašćavanja mladića domaćin zaključuje ko mu ne bio gost. Nekada dok se nardo pridržavao  božićnog posta,svinje su se klale pre posta ili posle Božića; postepenim napuštanjem posta, počelo se klati pre Božića,kada kome „sazru“ svinje.

Pročitajte i  Đavolja posla: Banatska vračara baba Anujka bila je prvi serijski ubica na našim prostorima
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->