SVINJSKA MAST U SLUŽBI LEPOTE: Lice bez bora i bujna, zdrava kosa

0
6383

Vekovima je u našoj tradiciji svinjsko meso, slanina i svinjska mast, čvarci i mnogi drugi proizvodi od ove vrste mesa, bilo omiljena hrana. Mnoge naše bake i deka odrastale su upravo na svinjskoj masti namazanoj na parče domaćeg hleba i posute sa malo aleve paprike.

U prošlosti su se jela isključivo pripremala na svinjskoj masti.

svinjska mast
Svinjska mast je u jednom periodu bila skrajnuta i smatrana za nepoželjan sastojak u ishrani. Međutim, sada se smatra da svinjska mast sadrži čak 60 odsto takozvanih monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline. Oleinska masna kiselina pospešuje rad srčanog mišića, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Poređenja radi, u puteru postoji manji procenat mononezasićenih masnih kiselina i to oko 45 odsto.

Svinjska mast ne menja svoj strukturalni sastav čak ni pri temperaturi od 250 stepeni, pa samim tim i hrana koja se priprema na svinjskoj masti ne upija toliko štetnih slobodnih radikala i ne menja svoj osnovni sastav.

Svinjska mast se vrlo često se koristi i kao lek, ali i u kozmetičke svrhe, to jest za negu kose i pripremu raznih domaćih krema za lice i ruke.

Svinjska mast kao lek

Za lekovitost svinjske masti su vrlo dobro znale naše bake i prabake, pa i naše mame, a naročito su je koristile kao lek za svoje mališane. Da bi se svinjska mast koristila kao lek ili sredstvo za negu lica, neophodno je preprati je.

Taj proces je, zapravo vrlo jednostavan: sipate mast u posudu, dodate par kapi vode, promešate, prospete vodu. Sve to ponovite ukupno devet puta, a nakon toga se može koristiti kao lek. Naime, ovim procesom se spira sve ono što ne doprinosi lečenju, a čega ima u svinjskoj masti, iako nije lako uočljivo.

svinjska mast kao lek

Reč je na prvom mestu o soli, ali i o ostacima prženja slanine i čvaraka. Nakon što preperete svinjsku mast dobijate penastu masu, koja pomaže kod kijavice, zapušenog nosa, ali i bronhitisa. Jednostavno, stavite vašem deteu malo svinjske masti u nos ili namažite njegove grudi ukoliko ima bronhitis.

Svinjska mast kao lek u slučaju bronhitisa se mora pažljivo primenjivati, jer ona deluje tako što zatvara pore i praktično na taj način zagreva organizam koji potom otapa sekret, kako bi se lakše iskašljavao. Zato je vrlo važno voditi računa da osoba kojoj mažete svinjsku mast na grudi nema povišenu temperaturu.

Svinjska mast kao lek se koristi i za ni malo prijatno ginekološko oboljenje poznato kao “belo pranje”. Takođe, neophodno je da svinjska mast bude domaća i preprana u devet voda, kao što je opisano. Potom se svako veče tako pripremljena svinjska mast stavi na vatu ili uložak i ostavi da odstoji preko noći. Smatra se da ovaj tretman treba ponoviti najmanje deset puta između dva menstrualna ciklusa.

Svinjska mast za kosu

Možda će vam zvučati čudno, ali svinjska mast je odlična za suvu kosu. Osobe koje je koriste kažu da nakon nanošenja svinjske masti njihova kosa postaje lepršavija i bujnija.

svinjska mast za kosu

Što se načina korišćenja tiče, najbolje je svinjsku mast naneti na prljavu kosu, neposredno pred pranje, a nakon pranja kosu isprati čajem od kamilice. Svinjska mast za kosu ima najbolji efekat kada se primenjuje na suvu, svetlu kosu.

Svinjska mast za kožu

Smatra se da ukoliko imate bubuljice na koži koje ne prolaze već neko vreme, možete da ih namažete prepranom svinjskom mašću i one će nestati. Nekada su žene koristile prepranu svinjsku mast za negu ispucalih peta, laktova i kože ruku.

Svinjska mast za lice

Kada je u pitanju korišćenje svinjske masti za lice, imajte na umu da su žene nekada takođe imale lepu kožu lica, iako nije bilo krema kao danas. U tu svrhu je korišćena svinjska mast i to kao osnovna komponenta za domaće kreme za lice.

Kako svinjska mast ima prilično neprijatan miris, obično joj se dodaju soda bikarbona, parfemi, a neretko i biljke poput nevena ili kamilice. Domaće kreme pripremljene od svinjske masti se preporučuju za negu suve kože.

svinjska mast za kožu

Izvor: stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име