Док српски повртари бацају поврће, Србија увози из Албаније, Турске, Мозамбика, Новог Зелaнда…

0
781

Иако има непрегледне баште, Србија парадајз купује у Албанији, Македонији, Турској. Црни лук набавља из Холандије и Македоније, а паприку из Грчке и Албаније. Краставац нам долази опет из Албаније, али и Шпаније и Македоније. Иако би разлог за увоз могао да се нађе у близини ових тржишта, постоје и примери да нам поврће стиже из земаља удаљеним хиљадама километара.

kalenic-pijaca-najlepsa-fotografija

Из Египта, Израела и Америке увозимо кромпир. Из Марока смо ове године купили 14.000 тона парадајза, а из Кеније 2.000 тона влашца, љуту паприку из Мозамбика, Сенегала и Танзаније. Сушени црни лук стигао је из Индије и Америке.

Али вероватно је највеће откриће то што смо увезли грашак из Новог Зеланда за 2.000 евра! Да би дошло у наше тањире, ово поврће прелетело је скоро 18.000 километара. Каква је пословна математика увозника, није баш најјасније, с обзиром на трошкове транспорта и чињеницу да ова земља није неки велики извозник овог поврћа. Међутим, знајући наше привреднике, не треба сумњати да су и у овој прилици нашли начин да зараде.

Pročitajte i  Мудра српска кнегиња Персида: Родила је десеторо деце, била савладар свом супругу, а Турци су јој поклонили дар, јединствен у читавој њиховој историји

Србија је прошле године увезла најважнијег поврћа у вредности од око 40 милиона евра, иако може све сама да произведе.

У првој половини ове године увоз паприке, парадајза, црног и белог лука, краставца, кромпира, пасуља и грашка достигао је око 29 милиона евра, па би прошлогодишњи резултат могао да буде премашен.

Pročitajte i  Максим Горки писао је из Врњачке Бање: „Срби су исто толико Руси колико и ми. Једини народ који зна да се бори за слободу...“

Веома често је страно поврће јефтиније од домаћег. Тако се парадајз из Албаније и Македоније продаје на пијацама и у маркетима и по 80 динара, а домаћи за 120. И паприка из Грчке и Албаније је јефтинија, до 20 динара по килограму.

pijaca1

Агроекономиста Милан Простран каже за Курир да је Србија морала бити свесна да ће се све ово дешавати када смо потписали споразуме о слободној трговини са ЕУ и земљама из региона. Највише поврћа, додаје, долази из Македоније, Грчке, Албаније, Турске, које имају боље организовану производњу и продају, али и повољније климатске услове, па поврће стиже раније, а ту је и тржишни моменат, пошто је та роба јефтинија од наше.

Pročitajte i  Краљ Милутин није једини био ожењен девојчицом: Његов син Стефан Дечански оженио се принцезом година свог сина Стефана Душана

– Мислим да ће увоз бити све већи јер домаћи произвођачи нису конкурентни. Ни током деведесетих ни после 2000. нисмо се спремили за слободну трговину. Ипак, ја увек верујем више домаћој производњи, иако се сав увоз детаљно контролише. Куповина домаћег поврћа је и подршка домаћим произвођачима да постану способнији за тржишну борбу. Куповину домаћег промовишу и много јаче европске државе, па и ми не треба тога да се стидимо – истиче Простран.

Курир / Владимир Спасић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име