Београдски таксиста препознао Француза Арноа Гујона који се брине о Србима на Косову и одушевио све својим гестом захвалности

0
693

Да се добро добрим враћа уверио се и најпознатији француски хуманитарац Арно Гујон, који већ 13 година помаже Србима у енклавама на Косову и инспирише друге.

Један од оних који су препознали његов рад био је и један београдски таксиста, који Гујону јуче није наплатио вожњу и још му је дао 20 евра, што га је, како каже за Танјуг, изненадило и показало да хуманост у Србији и даље постоји.

Foto: Twitter/@ArnoGujon
Foto: Twitter/@ArnoGujon

“Пријатно сам се изненадио када сам ушао у такси. Таксиста ме је препознао и онда смо разговарали о КиМ. Рекао ми је да је пореклом из Пријепоља, али да је већ био пар пута на Косову где је обишао српске светиње и села. На крају вожње када сам извадио новчаницу да му платим, он ми каже: Не, не, не долази у обзир и онда је извадио 20 евра и дао ми их је рекавши ‘за нашу браћу доле’”, препричава Гујон несвакидашњи гест.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Нешто слично се, каже, догодило и када је водио децу из енклава на КиМ на море када му је пришла једна Српкиња из Канаде и дала 100 евра да малишанима купи сладолед.

“Има много хуманих људи и драго ми је што сам то илустровао и показао да хуманост и даље постоји и да је она много присутна у Србији”, каже Гујон сложивши се са констатацијом да се ланац хуманости и доброте може покренути личним примером.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Скромно каже да није богаташ који својим новцем помаже, већ само организатор хуманитарне помоћи који окупља људе и реализује акције.

Недавно је 42 детета из енклава водио на море у Тиват, што је, каже, важно за њихову социјализацију и прекид изолације.

француз арно гујон

За неколико дана, додаје, иде поново на Косово, где је неколико пројеката у току, а међу њима је и пројекат изградње фарме за тов свиња, који ради у сарадњи са Епархијом рашко-призренском и народним кухињама.

“Такође, развијамо и помоћ спортским клубовима по селима, како бисмо дали могућност деци да се баве спортом. Живот у тим селима је тежак, али треба да обратимо пажњу, не само на животне проблеме попут хране и гардеробе већ да дајемо могућност деци да се развијају кроз спорт. То је један од наших пројеката који треба да се оствари ускоро”, рекао је он.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У претходних 13 година представници удружења “Солидарност за Косово”, чији је Гујон оснивач, организовали су преко 40 конвоја хуманитарне помоћи у вредности преко 3,5 милиона евра, реализовали више пројеката са епархијом Рашко-призренском, реновирали 26 школа, изградили три фарме, једну млекару, фабрику за пастеризацију воћа и поврћа, помогли више цркава и манастира…

“Укупна вредност директних инвестиција и улагања у здравство, школство на КИМ прелази 1,5 милиона евра”, каже Гујон.

Танјуг

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име