Тавче на гравче од сочива: Толико укусно да ћете заборавити на пасуљ

0
935

Осим што је јефтиније од пасуља, сочиво је невероватно лековито, пуно витамина и драгоцених минерала, а то су довољно добри разлози да га уврстите у ваше јеловнике.

Сочиво смањује ризик од многих болести попут болести срца, дијабетеса, затим побољшава пробаву, помаже код лечења анемије, смањује ниво шећера у крви, помаже изградњу мишића…

Socivo-zeleno-150-semenki_slika_O_36316117

Припремили смо вам један изврстан рецепт за јело од сочива које ћете обожавати!

Pročitajte i  Брза и лака посна предјела: 8 изврсних рецепата којима ће ваши гости бити одушевљени

Запечено леће – сочиво је јело које се припрема као пасуљ пребранац или тавче. Изузетно је укусно и калорично јело турског порекла, омиљено међу становништвом на граници Србије и Македоније.

Потребно је:

400 g сочива
150 тврдог овчијег сира
2 главице црног лука
2 празилука
2 паприке,
200 g ајвара
уље
бибер у зрну

Припрема:

тавче од сочива

Опрано сочиво налити хладном водом и оставити преко ноћи да набубри. Сутрадан променити воду па ставити да се кува на ниској температури, са мало соли док зрна не омекшају, затим га оцедити и оставити да се осуши.

Pročitajte i  Само ЈЕДНА намирница вам је потребна: Излечите артритис и спасите зглобове за само ДВЕ недеље

На загрејаном уљу пропржити ситно насецкан црни лук и на колутове исечен празилук, када постану „стакласти” додати очишћене и на колутове исечене паприке. Динстати на умереној температури 10-15 минута, умешати оцеђено сочиво и на крају додати измрвљен или крупно нарендан сир и ајвар. По потреби налити врло мало течности у којој се кувало сочиво и по укусу побиберити.

Pročitajte i  Краљица војвођанских посластица: Оригинални рецепт за инђијске шненокле које се топе у устима

Земљану или ватросталну чинију намазати уљем, сипати припремљену смесу и кратко пећи у добро загрејаној рерни да се ухвати танка корица. Запечено сочиво послужити топло, декорисано по жељи.

Увек можете додати добре димљене кобасице.

Јужна Србија Инфо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име