Tavče na gravče od sočiva: Toliko ukusno da ćete zaboraviti na pasulj

0
1352

Osim što je jeftinije od pasulja, sočivo je neverovatno lekovito, puno vitamina i dragocenih minerala, a to su dovoljno dobri razlozi da ga uvrstite u vaše jelovnike.

Sočivo smanjuje rizik od mnogih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa, zatim poboljšava probavu, pomaže kod lečenja anemije, smanjuje nivo šećera u krvi, pomaže izgradnju mišića…

Socivo-zeleno-150-semenki_slika_O_36316117

Pripremili smo vam jedan izvrstan recept za jelo od sočiva koje ćete obožavati!

Pročitajte i  Originalni recept za NOVOPAZARSKE MANTIJE: Specijalitet kome niko ne može odoleti

Zapečeno leće – sočivo je jelo koje se priprema kao pasulj prebranac ili tavče. Izuzetno je ukusno i kalorično jelo turskog porekla, omiljeno među stanovništvom na granici Srbije i Makedonije.

Potrebno je:

400 g sočiva
150 tvrdog ovčijeg sira
2 glavice crnog luka
2 praziluka
2 paprike,
200 g ajvara
ulje
biber u zrnu

Priprema:

tavče od sočiva

Oprano sočivo naliti hladnom vodom i ostaviti preko noći da nabubri. Sutradan promeniti vodu pa staviti da se kuva na niskoj temperaturi, sa malo soli dok zrna ne omekšaju, zatim ga ocediti i ostaviti da se osuši.

Pročitajte i  Starinski recept iz Patinog kuvara: Pita bundevara iz 1939. godine

Na zagrejanom ulju propržiti sitno naseckan crni luk i na kolutove isečen praziluk, kada postanu „staklasti” dodati očišćene i na kolutove isečene paprike. Dinstati na umerenoj temperaturi 10-15 minuta, umešati oceđeno sočivo i na kraju dodati izmrvljen ili krupno narendan sir i ajvar. Po potrebi naliti vrlo malo tečnosti u kojoj se kuvalo sočivo i po ukusu pobiberiti.

Pročitajte i  Knedle sa šljivama po sasvim novom receptu: Bez guljenja krompira, lako i jednostavno

Zemljanu ili vatrostalnu činiju namazati uljem, sipati pripremljenu smesu i kratko peći u dobro zagrejanoj rerni da se uhvati tanka korica. Zapečeno sočivo poslužiti toplo, dekorisano po želji.

Uvek možete dodati dobre dimljene kobasice.

Južna Srbija Info

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime