TELESNI I DUHOVNI POST: Kroz molitve, dobročinstva i uzdržavanje očistite telo i dušu

0
1532

Telesni post podrazumeva na uzdržavanje od hrane životinjskog porekla, grešnih misli i hedonističkog ponašanja kao što je korišćenje duvana i alkohola. Duhovni post podrazumeva iskrene molitve, dobočinstva, ljubav prema bližnjem i ostale hrišćanske vrline.

Gospod i Apostoli su svoj telesni post uvek sjedinjavali sa duhovnim tako što su se udaljavali od sveta, neprekidno se moleći.  Zbog toga i Crkva, osim telesnog posta, zahteva od nas i duhovni post koji podrazumeva molitvu i ostala dela hrišćanske ljubavi.

Pročitajte i  Данас је празник породице, супружничке верности и љубави: Славимо Светог Петра и Февонију, овим речима помолите се за своје најмилије
Isus i apostoli
Isus i apostoli

Prorok Isaija je rekao “Posteći, braćo, telesno, postimo i duhovno”. Crkva nas opominje ovim rečima da  je potrebno da u vreme posta: razrešimo svaki osnov nepravde, pocepamo sve nepravedne zapise, damo hleb gladnima, uvedemo u dom svoj siromahe i bezkućnike da bismo od Hrista Boga primili veliku milost.

“Neka ti post, dušo, danas označi napuštanje greha”. Pravi, istinski post je veza telesnog i duhovnog  koja isposnika približava Gospodu. Telesnim postom, strogim uzdržavanjem od hrane i pića,  čistimo i osvećujemo svoje telo. Duhovnim postom, primenjujući molitve i vrlinu, čistimo i osvećujemo dušu.

Pročitajte i  Сутра је Свети Прокопије: Према народним обичајима ОВО никако НЕ СМЕТЕ радити на дан великог свеца

Nije dobro primenjivati samo jedan post. Ko samo telesno posti, taj ne dobija mnogo za sebe.  Međutim, i onaj koji se uzda samo u duhovni post, mnogo gubi u svom osvećenju i spasenju. Po rečima ap. Pavla “Nemoguće je istovremeno biti i slastoljubiv i bogoljubiv”. Ko gordo i pohotno narušava telesni post, uzdajući se samo u duhovni, taj time narušava i sam duhovni post post. Ako pravdamo nepoštovanje telesnog posta svojim duhovnim delima, znači da gordo gledamo na svoja dela i u toj gordosti gubimo opravdanje pred Bogom.

Pročitajte i  Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице: Дуго је чувана на двору Немањића, а верници тврде да се пред њом догађају и НАЈВЕЋА ЧУДА

Mnogo je bolje i spasonosnije smireno se povinovati glasu Crkve, uzdajući se u milost Božiju koja se na smirene uvek izliva, nego svojim mudrovanjem narušavati odredbe Crkve, koje su nam spasonosnije i shvatljivije srcem, nego gordim mudrovanjem.

PROČITAJTE JOŠ: Pripremite se za četrdeset posnih dana

izvor: svetosavlje.org

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име