TEŠKO ONOM KO POLOMI OGLEDALO: Zašto nam sledi 7 godina nesreće ako razbijemo nešto stakleno

0
2438

Postoje mnogi predznaci  onoga što će se dogoditi ukoliko razbijemo ogledalo, posuđe ili sat. Ako se nešto nehotice slomi veruje se da to ima svoj mistični smisao. Razbijeno ogledalo smatra se da je loš znak. Veruje se da osoba koja razbije ogledalo može očekivati  sedam godina nevolja.

ogledalo-slomljeno-foto-profimedija-1429184276-641567

Jedno od najuvreženijih verovanja datira iz davnih vremena kada je izrada ovog predmeta bila veoma skupa, jer se pravio od retkih materijala, kao što je vulkansko staklo. Imali su ga samo bogati.

Pročitajte i  Обележавамо Беле покладе, дан пред Велики пост: Данас се прашта и весели, а ово су сви обичаји које треба испоштовати

ogledalo

Čuveni venecijanski majstori iz 15. i 16. veka nisu želeli da otkrivaju zanat ali su, da bi još više izdigli vrednost svog rada, pokrenuli priču da će onaj ko razbije ogledalo biti nesrećan. Ipak, ovo nije bio njihov “izum”.

Još su stari Rimljani imali svoju teoriju, verujući da ogledalo “hvata” dušu dok se u njemu ogledamo, pa kada ga razbijemo, ona ostaje rasuta u delićima i potrebno je da prođe sedam godina da bi se obnovila.

Pročitajte i  За дуговечност дома: Које дрво ваља, а које не ваља садити у близини куће

ogledalo

Možda baš iz tog razloga u nekim krajevima postoji običaj da se pokrivaju ogledala i stakla u kući kada neko umre, kako bi duša nesmetano mogla da ode.

Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име