Tikvice potiču iz Meksika, a čovečanstvo ih konzumira od davnina, već 10000 godina. Zajedno s dinjama i krastavcima, svrstavaju se u porodicu bundeva, a postoji veliki broj različitih vrsta koje se razlikuju u obliku, veličini, boji i ukusu.

Najbolji ukus imaju plodovi koji su dugački do 15 cm. Osim samoga ploda jestivi su i cvetovi tikvica koji se obično pohuju.

Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Naime, tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C, vrlo dobar izvor magnezijuma, vitamina A, kalijuma, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2. Magnezijum igra važnu ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom igra ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Antioksidansi vitamin C i beta-karoten, sprečavaju oksidaciju holesterola i posledično smanjuju rizik za aterosklerozu.

Pročitajte i  Peter Handke o Srbima: Naježićete se od njegovih REČI O SRPSKIM GROBOVIMA!

Folna kiselina učestvuje u regulaciji nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog holesterola. Naime, i povišen nivo homocisteina i povišen nivo holesterola dobro su poznati činioci rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo povrće sadrži i veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje. Osim toga, prirodni je diuretik, pa se u narodnoj medicini koristi za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, a veruje se i da snižavaju holesterol i pročišćavaju krv, a takođe poboljšavaju i koncentraciju. Takođe sadrži znatne količine vitamina C.

Pročitajte i  Danas slavimo Svetog Nauma Ohridskog: Veruje se da svetac leči od OVE BOLESTI! Samo izgovorite sledeće reči!

Nutrijenti koje sadrži tikvica blagotvorno deluju i na zdravlje probavnog sistema. Visok unos prehrambenih vlakana podstiče pražnjenje creva, a samim tim i uklanjanje toksina iz organizma, dok, prema nekim studijama, folna kiselina, vitamin C i beta-karoten pružaju zaštitu stanicama creva od spojeva koji su potencijalni karcinogeni.

Antioksidansi vitamin C i beta-karoten imaju i protivupalno delovanje što ih čini blagotvornima kod stanja kao što su upalni procesi, astme, osteoartritis i reumatoidni artritis.

Ekstrakt dobijen iz tikvice pokazao se blagotvoran i u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate, stanja koje neretko zahvaća muškarce iznad 60 godina, a koje uzrokuje bolno i otežano mokrenje.

Pročitajte i  Trojica sinova vojvode Mišića: Tragična sudbina junaka, potomaka velikog vojvode

Tikvice spadaju u malobrojnu grupu namirnica koja ima merljivu količinu oksalata, komponenata koje, ako su u telesnim tečnostima prisutne u visokim koncentracijama, mogu kristalizovati i uzrokovati zdravstvene probleme. Zbog toga se osobama s narušenim funkcijama bubrega i mokraćne bešike sugeriše izbegavanje tikvica. Nadalje, oksalati mogu ometati apsorpciju kalcijuma, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcijuma sugeriše da tikvice jedu barem 2-3 sata pre nego što unesu kalcijum!

zdravakrava.24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime