Свети апостол Тома: Срби га поштују, па на Томиндан никако не раде ову ствар

0
2613

Томиндан, празник посвећен Неверном Томи

Свети апостол Тома један је од дванаест великих апостола. Кроз његову сумњу у васкрсење Господа Христа, добила се нова потврда тог чудесног догађаја.

Васкрсли Господ поново се јавио ученицима да би уверио Тому у своје васкрсење. Господ му тад рече: Пружи руку твоју и метни у ребра моја и не буди неверан него веран.” Тома узвикну: Господ мој и Бог мој! (Јов. 20)

sv_toma11

После силаска Духа светог, апостоли су коцком одлучивали куда ће ићи на проповед и свети Тома доби Индију. Иако тужан што одлази тако далеко, охрабрен Господом, много је народа тамо обратио хришћанској вери, установио цркву и поставио свештенике и епископе.

Pročitajte i  Део Србије који је најлепши када се посети у јесен: Предео насликан најлепшим бојама

 

Свети апостол Тома трагично је окончао свој земни живот –

Између осталих, обратио је и две сестре, жене двојице кнежева Тертијану и Мигдонију. Обе сестре, после много невоља, ослобођене брака поживеле су богоугодно и у подвигу до смрти. Кнез Муздије, Тертијанин муж, коме је апостол крстио жену и сина Азана, осудио је светитеља на смрт. Тако је светитељ окончао свој земни живот.

Pročitajte i  "Анђелија воду лила" - Свет се скупљао на улици да би се дивио Анђелији, а данас нико не зна да је девојка из песме била мајка нашег чувеног песника

Пре смрти и он је, као и други апостоли, био чудесно пренет у Јерусалим на погреб Пресвете Богородице. Пошто је стигао касно замолио је да отворе гроб Пречисте, али њено тело не беше тамо. Господ је већ узео своју мајку у насеље небеско. Тако свети Тома својим неповерењем утврди веру у васкрсење Господа, а својом доцњом откри чувено прослављење Матере Божје.

Pročitajte i  Исцељује и дух и тело: Света тајна долази у помоћ свима који се нађу у великој невољи и болести

У народу се због ове повести о светом Томи усталило да се чести неповерљивци и сумњичала зову Неверним Томама.

На Томиндан који није црвено слово се обично никуд не иде и постоји изрека “Свети Тома, седи дома”.

Док се у недељу по Ускрсу слави догађај везан за “неверовање” Томино, данашњи дан је посвећен самом апостолу. Његовом сумњом у васкрсење Христа (неверни Тома), добијена је потврда најчудеснијег догађаја у хришћанству.

Овај светац прославља се 19. октобра.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име