Топ 5 туристичких атракција које обавезно морате посетити у Бору: Упознајте занимљива места и доживите незаборавне тренутке

0
1067

Наша земља је богата великим бројем туристичких дестинација које би сви требало да видимо и доживимо, Борски округ и све његове лепоте су нешто што се не сме пропустити.

Борско језеро

Прва асоцијација на борски крај нам је свакако Борско језеро, својом лепотом и изгледом плени, и привлачи туристе да му се сваке године враћају у већем броју.

Борско језеро спада у вештачка језера које је настало давне 1959. године подизањем бране и акумулацијом вода речице Ваља Жони, Марацове и дела Злотске реке. Смештено је у подножју планине Црни врх одакле се са чистих планинских извора језеро пуни водом.

Велики број посетилаца баш на овом месту траже спас од врелих летњих врућина где уживају у купању у језеру и предивној природи која га окружује.

Брестовачка бања

На свега 8 километара од центра Бора, смештена је једна од најстаријих бања наше земље. Ово место је било лечилиште још за време Римљана, али као организовано бањско лечилиште постоји од 19. века. Препознатљива лепота и лековита својства су главни разлози што велики број посетилаца баш у њој проводи своје време и то ради уживања, али и због лечења.

Шта се лечи у Брестовачкој бањи?

 • обољења и повреде локомоторног апарата (дегенеративна реуматска обољења, реуматски и псоријатични артритис),
 • хронична обољења зглобова,
 • последице повреда костију и меких делова (отоци, болови),
 • обољења мишића (лумбаго),
 • хронична гинеколошка обољења,
 • запаљења слузнице горњих респираторних органа,
 • запаљенске промене на кожи,
 • повећане диурезе,
 • смањење желудачног ацидитета,
 • обољења дигестативног тракта,
 • обољења бубрега,
 • обољења живаца.

Золошки врт

У самом центру града Бора смештен је модеран и атрактиван золошки врт, чији су гости најчешће млађа популација. Отворен 2011. године на површини од 2 хектара, овај врт се може похвалити са великим бројем разноврсних становника. У њему је свој дом пронашло 70 врсти животиња и преко 130 врста јединки.

Планина Стол

Борски крај је улепшан и живописном планином Стол која се налази на свега 16 километара од центра града. Прави мали природни рај за све заљубљенике планинарења и адреналинских спортова. Планину Стол додатно красе простране ливаде које су препознатљиве по најразличитијим лековитим биљним врстама.

Лазарева пећина

Лазарева пећина је свакако једна од 5 туристичких атракција које морате видети ако дођете у борски крај. Иако се налази на последњем месту овог списка, то никако не умањује њен значај.

На самом завршетку импозантног Лазаревог кањона, током стотине и стотине хиљада година, у кречњачком хуму Припор, настала је Лазарева пећина.

Пећину је изградила подземна Лазарева река која и данас протиче кроз њу. Велика научна имена су се бавила испитивањем овог места.

Данас, она представља главни туристички локалитет у који долазе посетиоци из свих крајева наше земље, али и шире.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име