Top 5 turističkih atrakcija koje obavezno morate posetiti u Boru: Upoznajte zanimljiva mesta i doživite nezaboravne trenutke

0
230

Naša zemlja je bogata velikim brojem turističkih destinacija koje bi svi trebalo da vidimo i doživimo, Borski okrug i sve njegove lepote su nešto što se ne sme propustiti.

Borsko jezero

Prva asocijacija na borski kraj nam je svakako Borsko jezero, svojom lepotom i izgledom pleni, i privlači turiste da mu se svake godine vraćaju u većem broju.

Borsko jezero spada u veštačka jezera koje je nastalo davne 1959. godine podizanjem brane i akumulacijom voda rečice Valja Žoni, Maracove i dela Zlotske reke. Smešteno je u podnožju planine Crni vrh odakle se sa čistih planinskih izvora jezero puni vodom.

Veliki broj posetilaca baš na ovom mestu traže spas od vrelih letnjih vrućina gde uživaju u kupanju u jezeru i predivnoj prirodi koja ga okružuje.

Pročitajte i  Zoo vrt u Boru: Zabava za sve uzraste i savršeno mesto gde će vam dobrodošlicu poželeti 70 vrsta životinja i preko 130 jedinki

Brestovačka banja

Na svega 8 kilometara od centra Bora, smeštena je jedna od najstarijih banja naše zemlje. Ovo mesto je bilo lečilište još za vreme Rimljana, ali kao organizovano banjsko lečilište postoji od 19. veka. Prepoznatljiva lepota i lekovita svojstva su glavni razlozi što veliki broj posetilaca baš u njoj provodi svoje vreme i to radi uživanja, ali i zbog lečenja.

Šta se leči u Brestovačkoj banji?

 • oboljenja i povrede lokomotornog aparata (degenerativna reumatska oboljenja, reumatski i psorijatični artritis),
 • hronična oboljenja zglobova,
 • posledice povreda kostiju i mekih delova (otoci, bolovi),
 • oboljenja mišića (lumbago),
 • hronična ginekološka oboljenja,
 • zapaljenja sluznice gornjih respiratornih organa,
 • zapaljenske promene na koži,
 • povećane diureze,
 • smanjenje želudačnog aciditeta,
 • oboljenja digestativnog trakta,
 • oboljenja bubrega,
 • oboljenja živaca.
Pročitajte i  Planina Stol kod Bora: Pravi prirodni raj za ljubitelje planinarenja i avanturističkih sportova

Zološki vrt

U samom centru grada Bora smešten je moderan i atraktivan zološki vrt, čiji su gosti najčešće mlađa populacija. Otvoren 2011. godine na površini od 2 hektara, ovaj vrt se može pohvaliti sa velikim brojem raznovrsnih stanovnika. U njemu je svoj dom pronašlo 70 vrsti životinja i preko 130 vrsta jedinki.

Planina Stol

Borski kraj je ulepšan i živopisnom planinom Stol koja se nalazi na svega 16 kilometara od centra grada. Pravi mali prirodni raj za sve zaljubljenike planinarenja i adrenalinskih sportova. Planinu Stol dodatno krase prostrane livade koje su prepoznatljive po najrazličitijim lekovitim biljnim vrstama.

Pročitajte i  Planina Stol kod Bora: Pravi prirodni raj za ljubitelje planinarenja i avanturističkih sportova

Lazareva pećina

Lazareva pećina je svakako jedna od 5 turističkih atrakcija koje morate videti ako dođete u borski kraj. Iako se nalazi na poslednjem mestu ovog spiska, to nikako ne umanjuje njen značaj.

Na samom završetku impozantnog Lazarevog kanjona, tokom stotine i stotine hiljada godina, u krečnjačkom humu Pripor, nastala je Lazareva pećina.

Pećinu je izgradila podzemna Lazareva reka koja i danas protiče kroz nju. Velika naučna imena su se bavila ispitivanjem ovog mesta.

Danas, ona predstavlja glavni turistički lokalitet u koji dolaze posetioci iz svih krajeva naše zemlje, ali i šire.

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime