Слаткиш инспирисан српском принцезом: Торта Јелисавета савршен спој укуса и текстуре одушевиће све сладокусце

0
1580
Фото: Јутјуб/принтскрин/РТС

Слаткиш настао инспирисан српском принцезом Јелисаветом Карађорђевић представља савршен спој укуса који је многе сладокусце оставио без текста.

Кремаста и богато филована идеална је за све прилике, а ми вам доносимо детаљан рецепт за торту Јелисавету.

Састојци:

за корице:

7 јаја
250 г шећера
140 г густина
сок и кора од 1 лимуна

за крем:

6 жуманаца
6 кашика шећера
пола шипке ваниле или две кашичице есенције ваниле
300 мл слатке павлаке
1 кашика оштрог брашна

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

за украшавање:

200 мл слатке павлаке
2 кашике шећера
2 жуманца, 200г листића или млевених бадема, ораха или лешника
100 г беле чоколаде
30 г црне чоколаде

Припрема:

Умутити чврст шам од 7 беланаца и 250 г шећера. Томе додати 7 жуманаца и измешати. Лагано у претходну масу додавати и мешати 140г густина, водећи рачуна да маса остане ваздушаста. На крају додати сок и кору од једног лимуна. Масу пећи у 4 танке корице у плеховима за Добош торту или на обрнутој страни плеха димензија 30цм x 24цм око 12 минута на 180 Ц.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Угрејати слатку павлаку са пола шипке ваниле на рингли скоро до кључања. За то време умутити пенасто 6 жуманаца са 6 кашика шећера и 1 кашиком оштрог брашна. Врелу слатку павлаку процедити у ту масу, промешати и наставити кување на пари још око 15 минута, све док крем не почне да се згушњава. Уколико се користи есенција ваниле уместо шипке, додати је у крем након кувања.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Прохлађеним кремом филовати корице у танком слоју(сл.6),сачувати мало крема за преко торте и оставити преко ноћи на собној температури да корице упију крем и омекшају. Одозго можете ставити шерпу с водом или други тежи предмет, да поравнате торту.

На крају торту премазати преосталим кремом и посути је листићима бадема или млевеним бадемима, лешницима или орасима.

Извор: Стил

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име