U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i na jug Srbije, u vranjski okrug gde se upoznajemo sa specijalitetima poput ćulbastije i ljutenice.
Ćulbastija
Sastojci:
- 750 g junećeg ili goveđeg vrata
- 4 dl ulja
- 400 g crnog luka
- so, biber

Priprema:
Meso odvojte od kostiju, isecite na šnicle, pa začinite i pomešajte s naseckanim lukom. Zatim ga premažite uljem i tako marinirano ostavite sat-dva u frižideru. Pre pečenja meso očistite od luka i ispecite na žaru. Luk stavite u posebnu posudu jer ćete ga kasnije upotrebiti. Gotovu ćulbastiju stavite na tanjir i prelijte marinadom.
Ljutenica
Sastojci:
- 5-6 crvenih mesnatih paprika
- 2 ljute papričice
- 250 g praziluka
- 2-3 čena belog luka
- so
- ulje
Priprema:
Paprike skuvajte u slanoj vodi, ocedite, oljuštite (dovoljan je jedan potez), očistite od semena i iseckajte. Praziluk takođe iseckajte što sitnije i izmešajte s paprikama, pa dodajte ulje i sitno seckan beli luk.
