Заборављена јела Србије – специјалитети из Врања: Традиционални укуси југа који буде сва чула

У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас је довео и на југ Србије, у врањски округ где се упознајемо са специјалитетима попут ћулбастије и љутенице.

Ћулбастија

Састојци:

  • 750 г јунећег или говеђег врата
  • 4 дл уља
  • 400 г црног лука
  • со, бибер
Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане
Сочне ћулбастије

Припрема:

Месо одвојте од костију, исеците на шницле, па зачините и помешајте с насецканим луком. Затим га премажите уљем и тако маринирано оставите сат-два у фрижидеру. Пре печења месо очистите од лука и испеците на жару. Лук ставите у посебну посуду јер ћете га касније употребити. Готову ћулбастију ставите на тањир и прелијте маринадом.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Љутеница

Састојци:

  • 5-6 црвених меснатих паприка
  • 2 љуте папричице
  • 250 г празилука
  • 2-3 чена белог лука
  • со
  • уље

Припрема:

Паприке скувајте у сланој води, оцедите, ољуштите (довољан је један потез), очистите од семена и исецкајте. Празилук такође исецкајте што ситније и измешајте с паприкама, па додајте уље и ситно сецкан бели лук.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком
Љутеница

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...