Трапаве седмице: Периоди без поста након великих празника

0
916
Image by Freepik

Трапава седмица је период у којем Црква разрешава пост, чак и средом и петком. На тај начин се изражава празнични карактер ових периода који обавезно следи великим празницима.

Светла седмица је период који траје од Васкрса до Томине недеље (прва недеља после Васкрса). Цела ова седмица је празничног карактера. У ове дане је строго забрањен пост. Поред тога у целом периоду Педесетнице, дакле од Васкрса па до Духова забрањен је строги пост „на води“. Ипак среда и петак се не мрсе већ се у те дане може јести вино и уље.

Дванаестодневница је период између два велика непокретна празника, Божића и Богојављења. У све дане овог периода, осим, свакако, Крстовдана када се строго пости, дозвољена је употреба свих врста хране.

Духовска седмица која траје од празника Духова до Свих Светих и у те дане је дозвољена употреба свих врста хране, чак и средом и петком због празничног духовданског карактера ове седмице.

У периоде разрешења поста можемо условно да убројимо и прве три седмице Триода, дакле, три недеље пре почетка Великог Поста. У току ових седмица се постепено припремамо за Велики пост:

Прве седмице, блуднога сина, имамо разрешење на сва јестива, чак и средом и петком.

Друге, месопусне седмице, мрсимо свим данима осим среде и петка када држимо пост „на води“. На крају ове друге недеље падају такозване Месне покладе када престајемо да једемо месо и не употребљавамо га више све до Васкрса.

Трећа, сиропусна недеља, је исто тако припремног карактера и у те дане забрањено је једење меса. У току целе ове недеље можемо да једемо рибу, млечне производе и јаја и на дан уочи почетка Великог поста имамо Беле покладе, после чега почиње период поста.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име