Света Три Јерарха: Славимо заједнички празник Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог

0
2058

 

Православна црква данас прославља празника Света Три Јерарха: Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог. Иако сва тројица имају посебно свој дан празновања, у XИ веку за време цара Алексија Комнена, установљен је и овај заједнички празник.

Наиме, једном се у народу повела расправа око тога ко је од ова Три Јерарха највећи. Једни су говорили да је то Василије, Због његове чистоте и храбрости, други су уздизали Григорија због његовог дубоког ума, а трећи Златоустог због његове краснорачивости и јасноће у излагању вере. Ови први су се, затим, прозвали василијанима, други григоријанима, а трећи јованитима.

Pročitajte i  Овако је изгледао живот на Голом отоку: Језиво место прошлих времена

Овај спор трајао је све док епископ евхаитски Јован није имао једну визију у сну: Прво су му се јавила сва три светитеља, сваки понаособ, а затим сва три заједно. Том приликом су му Три Јерарха овако поручила: Ми смо једно у Бога, као што видиш, ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог.

Pročitajte i  Непроцењиво благо српске културне и духовне баштине које већ вековима краси мионички крај

Затим су посаветовали епископа Јована да им напише једну заједничку службу и да им одреди заједнички дан када ће се сва тројица славити. Спор се на тај начин напокон решио. За заједнички празник Три Јерарха одређен је 30. јануар према старом и 12. фебруар према новом календару. Овај дан је у цркви обележен као црвено слово.

Pročitajte i  Отпевао песму и прорекао своју смрт: Наш познати певач погинуо у 28-ој години, а и даље га сви обожавају

У Грчкој Три Јерарха нису само црквени празник, већ га Грци сматрају и својим највећим школским празником.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име