Recept za savršeno slavsko žito: 3 trika koje ni najbolje domaćice ovo ne znau

0
2178
Foto: Jutjub/printskrin

Postoje mnoge varijante kako se sprema slavsko žito, odnosno koljivo, deluje naizgled da je sve slično, ali ukus odvaja jedno slavsko žito sa orasima od drugog. Ovaj recept se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito urađeno po ovom receptu bio je oduševljen.

Najbolji recept za slavsko žito sa orasima ima nekoliko tajni u pripremi i mi ćemo ih objasniti kroz nastavak teksta.

Slavsko žito osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno, da se kroz njega dobije i materijalni i duhovni blagoslov.

Pročitajte i  Jedna smesa za testo u 3 boje: Prelepo dekorisana i ukusna slana torta GOTOVA ZA MANjE OD POLA SATA

Sastojci za slavsko žito:

500 g pšenice belije
400 g kristal šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
Pola muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolje orahe, dobro očišćene i bez ljuspica.

Priprema: Pola kilograma pšenice prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.

Pročitajte i  Posno medeno srce: Čokoladana i izdašna poslastica za dane posta!

Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni – pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima volumen. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Pročitajte i  Na venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije prisustvovao je ceo svet, a Srbi su samo OVOJ ZEMLjI ZABRANILI DOLAZAK

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje.

Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

(Balkan bašta)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime