Prve tikvice već su pristigle na tezge mnogih pijaca. Ovo zdravo i hranljivo povrće iz roda bundeva može se konzumirati već u maju, a predstavlja glavno jelo na meniju sve do jeseni. Činjenica je i da ovo povrće sadrži veoma malu količinu kalorija (17 kalorija na 100 grama) i kao takvo se preporučuje u dijetama za mršavljenje.
Tikvice jedemo punjene, grilovane, pripremljene na roštilju, kao sastojak mnogih nadeva i musaka, ali ih najčešće svi pohujemo. Osim osnovne smese za pohovanje – jaja, brašno, prezle, so… tajna u pripremi savršenih pohovanih tikvica jeste u marinadi! Evo detaljnog uputstva za najukusnije pohovane tikvice:
Sastojci: 2 srednje tikvice, 5 jaja, 200 grama brašna, 300 grama prezli, so, oko 3 decilitra ulja za prženje.
Za marinadu: malo peršunovog lišća, 1 čen belog luka, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika jabukovog sirćeta ili limun, prstohvat soli.
Priprema: Tikvice dobro operite, isecite vrhove i potom tankim nožem secite tanke listiće. Isečene tikvice posolite i ostavite 15 minuta da puste svoj sok koji treba ocediti. Umutite jaja, posolite i oceđene tikvice uvaljajte prvo u brašno, jaja, opet u brašno, jaja pa u prezle.
Pržite ih na srednjoj temperaturi dok ne budu rumene s obe strane. Vruće premažite marinadom: izmešajte iseckano lišće, beli luk, sirće, ulje i blago posolite.
Opanak, Šerpica. net