Trikovi koji čine da se džemper nikad ne ućeba: Da uvek izgledaju kao tek kupljeni

0
1280
Foto: Pinterest

Pojedini materijali lako gube svoju teksturu i prilično su osetljivi pa je poželjno tretirati ih na poseban način. To posebno vredi za vunu i kašmir od kojih su napravljeni omiljeni džemperi.

Nikako nemojte ove komade odeće prati u mašini, jer se pokazalo da nije dobro čak ni na programu za vunu. Najbolje je da džemper operete “na ruke”, poželjno u hladnoj vodi, deterdžentom za ručno pranje veša ili onim koji je namenjen pranju vunene garderobe, a u poslednju vodu stavite nekoliko kapi omekšivača.

Džemper se ne cedi, već se suši raširen preko peškira i na žici, ne mnogo blizu direktnog izvora toplote.

Pročitajte i  Kako je Nikita Mihalkov na fenomenalan način objasnio Momi Kaporu glavnu razliku između Rusa i Amerikanaca

Vunena odeća lako se širi dok je mokra pa je najbolje lagano je protresti nakon pranja i položiti na peškir da se ocedi i da peškir upije vodu. Iz istog razloga izbegavajte prejako ceđenje svojih džempera, samo lagano rukama pritisnite materijal.

Uklanjanje “grudvica”

Čestim nošenjem vunenih džempera na njima se stvaraju neželjene “grudvice” zbog kojih vaš omiljeni topli komad može da izgleda staro i iznošeno. Srećom, ovaj problem lako ćete rešiti uz pomoć običnog brijača.

Pročitajte i  Prelepi divlji konji Suve planine: Sve ih je manje jer ih lovokradice hvataju i prave od njih mesne prerađevine

Postupak je sledeći:

Foto: Pinterest

Jednom rukom zategnite džemper na mestu gde su se pojavile grudvice, a drugom rukom nežno uklonite višak vune. Brzo, jednostavno i efikasno!

Džemperi se uglavnom prvo habaju po ramenu na kojem nosite tašnu, na bokovima, gde, takođe, torba dodiruje džemper, ali i na laktovima i ispod pazuha.

Da biste to sprečili, stavite džemper u kesu koja može dobro da se zatvori i ostavite ga u zamrzivaču tokom noći, ako znate da ćete ga sutradan obući. Ovo naročito važi za džempere od kašmira i angore, koji su osetljiviji. Zato je bolje da za svakodnevne prilike kupujete džempere koji su izrađeni od mešavine vune i pamuka, ili vune i sintetike.

Pročitajte i  I Srbija ima svojih 7 čuda: Upoznajte najvelelepnija zdanja našeg graditeljstva
Foto: Pinterest

Laktove na džemperu možete da zaštite “zakrpama” od kože ili nekog drugog materijala – izbor je veliki.

U ormanu ih držite složene, jer na vešalicama mogu da se istegnu, naročito u predelu ramena. Ako baš moraju da vise, onda neka to bude na širim tapaciranim ofingerima, presvučenim nekim nežnim materijalom. Obavezno držite u ormanu neko sredstvo protiv moljaca.

Izvor: Mondo, 24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime