Трикови уз које јаја никад неће попуцати при фарбању и савет плус – како да знате да сте купили свежа јаја

0
873

Бојазан сваке домаћице при фарбању јаја за Васкрс је увек иста – колико ће читавих јаја остати офарбано и колико још треба утрошити уз ризик да ће и та јаја пући. Ми вам доносимо неколико корисних савета који би могли да вам помогну.

Пре свега, битно је да вода не ври прејако и да јаја имају довољно места за кретање у шерпи. Тако се неће сударати и оштетити. Неки чак полако мешају воду док не проври, затим пусте да се јаја кувају неколико минута, па искључе ватру и оставе их у тој води још пола сата.
Осим температуре воде и јаја, сигурно сте чули за савет да ће кашика сирћета спречити љуску да пукне, а други савет је да исту моћ има и со. Неће шкодити ни ако ставите обоје.
Иако су данас врло популарна бела јаја, на којима боје увек лепше изгледају, треба знати да је њихова љуска много тања, па могу брже да пукну приликом кувања.

Ако упркос свему љуска јаја на крају ипак попуца, немојте да очајавате: можете да их искористите нпр. за француску салату или да их на пример послужите за ускршни доручак.

Како знати да су јаја свежа?

Ако сумњате у квалитет јаја која сте купили, ставите их у воду па посматрајте да ли ће потонути јер покварено јаје остаје да плута. Ако јаје ставите у посуду с водом и оно одмах – попут камена – потоне на дно, значи да је потпуно свеже. Јаје можете да узмете у руку и да га држите поред увета. Лагано га протресите и слушајте звук који долази из унутрашњости. Ако не чујете никакве звукове, јаје би требало да буде фришко и добро за конзумацију. Ако се из јаја пак јасно чује бућкање, оно је највероватније старо и радије га немојте припремати за јело.

Кад разбијете јаје, ако је жуманце остало цело и ако је чврсто, значи да је јаје свеже, а ако се разлије, то није добар знак, али не значи да је покварено.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име