Да вам беле коре увек успеју: Једноставни трикови за савршени снег од беланаца

0
2202

Трикови за које не знају многе домаћице заправо су толико једноставни да ће свакоме олакшати припрему омиљених посластица! Ево како да вам беле коре и пуслице увек успеју, уз савршени шам од беланаца!

Снег од беланаца брже ће бити готов, а смеса ће постати чвршћа ако га мутите у металној посуди коју сте претходно ставили у фрижидер заједно с виљушкама од миксера! Оставите да се хлади десет минута па одмах крените са мућењем. Разлика између припреме шама у хладнијим условима или оним на собној температури је у томе што код хладније температуре беланцима треба више времена да постану чврсти, али једном када се снег направи, стабилнији је него када се прави у пластичној посуди и са виљушкама са собне температуре (у том случају је смеса брже готова).

Такође, јаја која нису сасвим свежа, већ су стара три и више дана, наводно су боља за израду шама.
Ако желите да вам шам буде савршен, свакако пазите да сав прибор буде поптуно чист, без имало масноће на себи. Неки кулинарски стручњаци саветују премазивање посуде половином лимуна, јер то уклања и најситније трагове масноће.
Када одвајате беланца од жуманаца, пазите да у беланцима не заврши ни мрвица жуманцета, јер нећете добити добар снег, па самим тим ни колач неће испасти како треба. Уколико се то ипак догоди, обавезно га извадите кашичицом.
Пре мућења, у беланца ставите мрвицу соли, и то је начин како да добијете чврсту смесу. Беланца мутите најпре на споријој брзини, па је лагано повећавајте.
Уколико по рецепту у шам иде и шећер, почните полако да га додајете тек када већ добијете чврсту смесу. Шећер у праху је увек бољи избор од кристалног. Неки посластичари шећер додају када беланца тек почну да пене, али у том случају шећер се загрева на 100 степени, полако се сипа, па се брзина мућења повећа на највећу и смеса се мути 10 минута, док не постане хладна и добије чврстину.
Мајстори посластичарства додају и мрвицу неке киселине, на пример, неколико капи лимуна или сирћета, али након што ставе шећер. То даје хрскавост споља, а мекоћу и лепљивост изнутра – ако правите пуслице или неки други десерт у којем шам од беланаца има главну улогу, као самосталан десерт или као спољашњи додатак, рецимо, на тарту. Такође, мало киселине осигурава стабилност шама.
Да је шам од беланаца добро умућен и довољно чврст, можете да будете сигурни када посуду окренете наопачке, а смеса се не помери.

24sata.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име