Обичаји на Туциндан: У дану када се припрема божићна печеница НИКАКО не смете радити ОВУ СТВАР!

0
7300

Обичаји на Туциндан воде порекло још од давнина

Туциндан пада два дана пре Божића. Тога дана туче се, тачније, убија се прасе божићњарче за божићну печеницу, па се тај дан зове Туциндан. Од имовинског стања и потребе укућана зависи величина печенице- негде је то прасенце, а негде цело свињче.
Tucindan
обичаји на туциндан

 

Некада се печеница тукла, убијала крушицом соли, а касније су почели да је убијају ушицама секире. Убијено или само ошамућено прасе се коље и хвата му се крв која се меша са мекињама или другом сточном храном, па се тиме храни стока да би била напредна и здрава.

Pročitajte i  Славимо највећег хришћанског пророка: На дан Светог Јеремије не узимајте чешаљ у руке, да не навучете ЗЛО

На овај дан НИКАКО не треба тући децу! Ево и зашто!

Негде се поред печенице, обавезно за Божић коље кокошка или певац и то на кућном прагу. Кокош поједу сви укућани, а перје се закопа у мравињак како би било перја као мрава.

tucindan
kokoš se kolje za napredak živine u kući

Прасе или свињче кољу се у знак приношења жртве вишим силама, да би стока била напредна, а петао или кокош се кољу за напредак пернате живине.

Pročitajte i  Освежавајући колач са јагодама: Преукусан, идеалан за топле дане

У народу постоји веровање да утроба печенице припремљене на Туциндан има лековита својства и да је ваља стављати на болна места.

На Туциндан не ваља тући децу или да се деца међусобно туку и свађају, јер се верује да  ће целе године бити неваљала и да ће добијати батине, или бити болешљива.  Ако неко неког и случајно удари, тај ударени мора брзо да изговори: Ћири, мири да имаш двадесетчетири.

Pročitajte i  Слаткиш инспирисан српском принцезом: Торта Јелисавета савршен спој укуса и текстуре одушевиће све сладокусце
tucindan
обичаји на туциндан

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име