Туризам у време пандемије: “Чисто и сигурно”, привилегија, нужност или препорука?

0
919
У просторијама Туристичке организације Србије организован је вебинар на тему „Чисто и сигурно, привилегија, нужност или препорука?“ у коме су учествовали Марија Лабовић, директорка ТОС-а, проф. др Георги Генов, директор ХОРЕС-а и проф. др Биљана Мијовић, епидемиолог.

 

Безбедност објекта и дестинације у време пандемије једно је од најважнијих критеријума на основу којих туристи данас бирају где ће на одмор. Истраживања показују да је 56% Европљана  планирало путовање до краја августа 2021, док је 22% од тог броја рекло да планира пут у мају или јуну. На повећану мотивацију за путовања утицао је и развој вакцина. Наиме, 48% испитаника истиче да се осећа сигурније при планирању путовања у наредних 6 месеци, наводећи као разлог наводи имунизацију, показује истраживање Европске туристичке комисије.

Да је туристима важно да долазе у објекат који им гарантује што сигурнији боравак још средином прошле године препознали су ХОРЕС и ТОС. Од тада  ХОРЕС је у сарадњи са Туристичком организацијом Србије, а на основу препорука Светске здравствене организације, Владе Републике Србије, Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут  започео  промоцију сертификације „чисто и сигурно. До сада је процедуру сертификације прошло 192  хотела и 280 ресторана. Добијеним сертификатом гостима се гарантује да се објекат који су изабрали придржава утврђених хигијенских правила, да се особље понаша у складу са епидемијским препорукама, а све у циљу обезбеђивања што сигурнијег одмора.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

,,На страх гостију од боравка у затвореном простору, хотела на пример, можемо да одговоримо једино применом мера превенције. Само чист објекат који примењује све здравствене мере може да обезбеди госте. И то је једино што хотели могу да ураде у овом“, каже директор ХОРЕС-а Георги Генов. Сертификат објекта и вакцинација особља мора да буде препознато као нужност сваког објекта и дестинације. Једино са таквом потврдом угоститељски објекти могу да гарантују да су учинили све да би боравак у њиховом објекту био што безбеднији“, слажу се учесници вебинара.

Директорка Туристичке организације Марија Лабовић указала је да је гаранција сигурности потребна не само објектима, већ и читавој дестинацији. Због тога дестинације морају да се додатно потруде како би туристима омогућили што сигурнији и безбеднији боравак.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Без обзира на тренутне околности, каже директорка ТОС-а Марија Лабовић, промоција дестинације не сме да се заустави. “Неопходно је да имамо промотивне активности, да представљамо нашу земљу домаћим и иностраним туристима, наравно уз праћење прописаних  мера. Очекује се да ће конкуренција  бити јако велика, будући да су се  глобална међународна  туристичка кретања вратила на ниво од пре 30 година. Када се буду отвориле границе и када комуникација буде лакша неће бити лако вратити туристе и зато је важно да их мотивишемо да када се стекну услови одаберу баш Србију.“

И домаћа и истраживања навика европских туриста показују да има и оних који планирају путовање без обзира на околности у вези са короном. Епидемиолог Биљана Мијовић упозорава да се безбедном дестинацијом може сматрати само она где су сви запослени учинили све да се гост осећа сигурним. „Чисто и сигурно“ је најважнији корак ка томе.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Епидемиолог Биљана Мијовић закључује да мора да постоји синергија између процеса сертификације, имунизације запослених у туризму као и примене препоручених мера за спречавање ширења пандемије.

Са дилемом како на најбољи начин обезбедити сигурност објеката и дестинације у време пандемије, суочавају се запослени у туризму у целом свету. Отуда је и Европска унија определила 662 000 евра  којима у оквиру пројекта ЕУ „ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” помаже туризам и у Србији. Корисници тих средстава потврђују да су хигијенска средства и опрема  већ расподељени и да је угоститељима та врста помоћи изузетно корисна.

План је, најављују у ХОРЕС-у да у наредним фазама процеса сертификације, тај печат добију и музеји, галерије, друге установе које се буду придржавале задатих стандарда.

Вебинар можете погледати путем ТОС-овог YouTube канала

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име