Уместо у Холивуду, завршио је у Забели: Тужна судбина нашег глумца који је требало да глуми у “Куму”

0
7280
Фото: Јутјуб/принтскрин

Јован Јанићијевић Бурдуш славу је стекао у серији “Музиканти” из 1969, а блиставу холивудску каријеру која је била пред њим, прекинуо је несрећни случај

Беким Фехмиу у својој књизи “Блиставо и страшно” о Јанићијевићу је писао овако:

“Дивни глумац Јован Јанићијевић Јанаћко, незаборавни Бурдуш из серије ‘Музиканти’, био је у Лос Анђелесу месец дана. Чак је и штампа писала о томе како је био гост Џона Вејна. Понуђена му је главна улога дон Корлеонеа у филму ‘Кум’ под условом да научи језик. Мене су већ одредили за улогу Мајкла, његовог млађег сина. Јанаћко се више никада није вратио у Лос Анђелес”.

У својој књизи Фехмиу je писао како су он и Јован били веома близу ангажмана у чувеном Кополином филму “Кум”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Јован Јанићијевић је, након што се прославио у “Музикантима” и ту стекао надимак Бурдуш, који ће му остати до краја живота, 1970. године провео један период у Лос Анђелесу. Ту је остварио контакн+те са тамошњим продуцентима и убрзо ушао у најужи избор за улогу  Вита Корлеонеа. Међутим, велики проблем био је то што Јован није знао енглески.

Фехмиу пише да је у Риму (1971) био у гостима код Дина де Лаурентиса и његове супруге, глумице Силване Мангано, када га је у току вечери чувени продуцент упитао: “Зашто се онај твој колега није вратио у Лос Анђелес да научи енглески за улогу у филму “Кум”? Али сада су одлучили, нажалост, да сви глумци буду Американци”

Да је упознао велику звезду Џона Вејна, похвалио се и Јован Јанићијевић у јануару 1972. за „РТВ ревију“.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

– Када је чуо да сам југословенски глумац, Вејн се насмешио и рекао: “Многе колеге причале су ми да су се на снимању у Југославији сјајно провеле. Волео бих да се и мени укаже та прилика!” – сећао се Бурдуш, који се вратио у Београд пошто му је истекла виза.

Ипак, уместо холивудске каријере, живот му је донео суров обрт.

У саобраћајној несрећи коју је изазвао несмотреном вожњом у центру града његов сувозач је погинуо. Јанићијевић је осуђен на казну затвора коју је издржао у пожаревачкој Забели.

– Тата је имао петогодишњи уговор са студиом „Метро-Голдwyн-Маyер“. Када је 1972. све већ било договорено, дошао је по маму и мене. Међутим, догодио се кобни удес у којем је један његов пријатељ погинуо. Уследила је драма, суђење, и тата је уместо у Холивуд отишао на годину дана у затвор „Забелу“ – испричала је једном приликом глумица Ксенија Ђокић, ћерка Јована Јанићијевића, коју шира публика зна као део ББ шоу екипе.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

После тога је наставио да глуми у филмовима “И бог створи кафанску певачицу”, “Валтер брани Сарајево”, у хит серијама “Мајстори”, “Позориште у кући”…

Последњи пут је стао пред камере у филму “Велика фрка“ са Гагом Николићем у главној улози (1992). Исте године је преминуо, 26. фебруара 1992. и, нажалост, постао још један од наших неправедно запостављених глумаца.

Аутор: Noizz

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име