У близини Копаоника налази се светилиште из 3. века: Пећина из које извире невероватно лековита вода

0
3403

Светилиште Метође налази се у истоименом природном резервату, источно од Националног парка Kопаоник, и обухвата десну страну Брзећке реке и кањон реке са шумом.

Сматра се да је настало још у трећем веку и представља споменик сакралне архитектуре. Смештено је у пећини која се налази на висини од 1.450 м. За време Турака људи из ових крајева су, кријући се, долазили у збегове, па и направили црквицу у самој литици. Посветили су је светом Методију, великомученику, епископу града Патре Ликијске. На зиду се налази осликана фреска Светог Методија, а на комаду камена слика Богородице са малим Христом.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Вековима, сваког 3. јула, на дан Св. свештеномученика Методија, сакупљао се овде силан свет, долазио у пећину, молио се Богу и из малог слапа воде која извире у самој црквици тражио лека разним бољкама и слабостима. Тај датум је 1504. године за рударе био свети дан. Турци су их натерали да уђу у окна и копају руду. Наступило је велико невреме. Гром је запалио рудник. Много је рудара страдало у пожару и урушеним окнима. Остало је сећање и саборовање до данашњих дана.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Многи људи из разних крајева света посећују овај извор јер се верује да његова вода лечи и најтеже болести.

Поред светилишта, овде се налази и гејзир хладне воде који достиже висину до 10 м који су мештани посветили деспоту Стефану Лазаревићу. Около је густа листопадна шума и призор је заиста очаравајућ. Гејзир се, кажу, појавио пре неколико деценија и усталио се. Kоличина воде која шикља из земље и његова висина се не мењају.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Извор: инфокоп.нет/Фото: јуниорхотел.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име