Дана 5. августа 2018, обележен је јубилеј 600 година од завршетка изградње манастира Манасије, задужбине деспота Стефана Лазаревића.

Том приликом, његова светост патријарх српски г. Иринеј, служио је литургију пред око 1.000 верника који су тог дана дошли из свих крајева Србије.

У част овако значајног јубилеја, тога дана ни на једном другом месту у Епархији браничевској није служена литургија, сем у Манасији.

Догађају је присуствовао и министар културе Владан Вукосављевић, који је прецизирао да ће следеће године бити завршена комплетна реконструкција манастирског комплекса.

Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да је Министарство културе значајно учествовало у реконсктрукцији манастира и археолошким ископавањима последњих неколико година. Оно је, уз сарадњу са општином Деспотовац и кабинетом председника Србије, учествовало са 80 милиона динара.

– Ако све буде по плану, очекујем да ће следеће године бити завршена комплетна реконструкција манастира, који прославља велики јубилеј и који је доказ једног живог, јаког културног језгра српске државе и српског народа. Овде је била преписивачка „Ресавска школа“, а живопис манастира је један од најрепрезентативнијих у нашем културном наслеђу – оценио је Вукосављевић, пишу Новости.

Председник општине Деспотовац Никола Николић изјавио је да око Мансије предстоји још много радова, да је реконсктрукцију и асфалтирање пута фиансирала Република са 60 милиона динара, а да је општина у комуналну инфраструктуру уложила 20 милиона динара.

Манастир Манасија, јединствен међу српским средњевековним манастирима, првобитно је назван Ресава, по истоименој реци крај које је подигнут. А касније је име Манасија добио по ктитору, који се због своје мудрости упоређује са старозаветним царем Манасијем.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име